İnternet, günümüzde konut arayanlar için vazgeçilmez bir kaynak haline geldi. İlan platformları, satılık veya kiralık evleri bulmak için ilk adres olarak kullanılmakta. Ancak bu platformların en büyük sorunu, sahte ilanların yaygınlığı.
Geçtiğimiz yıl ilanlarla ilgili düzenlemeler getirilmiş olsa da sahte ilanlar hala bir belirsizlik kaynağı. Avukat Elvan Kakıcı Şimşek, konut fiyatlarındaki artışla birlikte, bütçelerine uygun konut arayan kişilerin dolandırıcıların tuzaklarına düşmeye başladığını belirtti.
Sahte ilanların bir özelliği, gerçekte var olmayan konutları listelemeleridir. Dolandırıcılar, bu ilanlarla bağlantı kuran kişilerden telefonla iletişime geçerek para talep etmektedirler. Kapora ödenmesi üzerine ilanı kaldıran ve telefon hattını iptal eden dolandırıcılar, mağdurları çaresiz bırakmaktadır. Bu tür dolandırıcılıklarla karşılaşan kişiler, haklarını savcılık veya tüketici hakları derneklerine başvurarak arayabilirler.
Emlak piyasasındaki spekülasyonları azaltmak ve sahte ilanların önüne geçmek için 15 Eylül’den itibaren doğrulanan emlak ilanlarının bir logo ile işaretleneceği belirtildi. Aynı taşınmaz için farklı emlakçıların fiyatlarına tek tıkla ulaşmak mümkün olacak. 15 Eylül – 31 Aralık tarihleri arasında doğrulama olmadan ilan verme imkanı bulunsa da, doğrulama yapılan ilanlarda bu yönde bir logo ve ibare yer alacak. 1 Ocak 2025’ten sonra yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilemeyecek.
Avukat Elvan Kakıcı Şimşek, satılık ve kiralık evlerin yerinde görülmesinin önemini vurguladı. Bazı ilanların gerçeklikle örtüşmediğini belirterek, tüketicilerin yetki belgeli emlak işletmelerini tercih etmelerini ve sorun yaşadıklarında Ticaret Bakanlığı’nın sistemine şikayette bulunmalarını tavsiye etti.