Türkiye’nin En Yaşlı Şehirleri
Türkiye, yıllar boyunca genç nüfusuyla tanındı. Son yıllarda ise doğurganlık oranı düştüğü için dünya ortalamasının altına geriledi. Hükümet, ailelere çocuk sahibi olmaları için teşvikler sunuyor, ancak henüz istenen sonuçları elde edemedi.
Türkiye’nin nüfusu 85 milyonu aştı ve yaş ortalaması giderek yükseliyor. Bu da en yaşlı nüfusa sahip şehirlerin merak edilmesine neden oluyor.
Türkiye’nin En Yaşlı 3 Şehri
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yaptığı Türkiye Yaşlı Profili Araştırması’na göre, en yaşlı şehirler şu şekilde:
Bu şehirler, Türkiye’nin en yeşil bölgelerinden bazılarıdır. Yani yaşam süresi ile sağlıklı bir çevre arasında doğrudan bir ilişki var.
Türkiye’nin En Genç Şehirleri
En yaşlı şehirlere ek olarak, araştırmada en genç nüfusa sahip şehirler de yer aldı. Türkiye’de en genç nüfus, Doğu Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunuyor.
Yaşlı nüfus oranının en düşük olduğu şehirler listesinde ilk sırada yüzde 3,5 ile Şırnak yer alıyor. Şırnak’ı yüzde 4 ile Hakkari ve yüzde 4,2 ile Şanlıurfa takip ediyor.
Tek Başına İkamet Eden Yaşlı Oranı
Araştırma, Türkiye’de 1 milyon 669 bin 270 yaşlının tek başına yaşadığını ortaya koydu. Bu kişilerin dörtte üçünü kadınlar oluşturuyor.
Tek kişilik hane halkı oranının en yüksek olduğu il, yüzde 34,4 ile Balıkesir. En düşük olduğu iller ise Hakkari, Batman ve Van.
Yaşlıların yüzde 35,8’i eşiyle, yüzde 13,6’sı diğerleriyle yaşıyor ve yüzde 20,4’ü yalnız yaşıyor. Eşi ölmüş yaşlı kadınların oranı, erkeklere göre 4 kat daha fazla.