Ücretleri ödenmeyen Getir kuryelerinden mücadele çağrısı Trendyol kuryelerinin İstanbul, İzmir ve Ankara’da düşük ücretlere ve kötü çalışma koşullarına karşı mücadelesi devam ederken; Getir kuryeleri de eyleme başladı.
EKONOMİ – Ücretleri ödenmeyen Getir kuryelerinden mücadele çağrısı Burdur Ayba-SC Getir deposunda çalışan kuryeleri yaşadıkları hak gasplarına karşı mücadele edeceklerini duyurdu.
Patronların Ensesindeyiz Motokurye Dayanışma Ağı’nda bir araya gelen Burdur Ayba-SC Getir Şubesi kuryeleri yaşadıkları sorunları anlatıp taleplerini duyurdu. Yaşanan keyfi ücret kesintileri, mobbing ve hak gaspları için tüm Getir işçilerini mücadeleye çağırdı.
Kuryeler son 4 aydır maaşlarını gecikmeli ve de parça parça aldıklarını ilettiler. Kuryeler depo sahibinin maaşlarını kendi bünyesindeki farklı işletmeler üzerinden kullanmakta ve kendi maaşlarını taksitle ödendiğini dile getirdiler. Bu konu hakkında depo sahibi ile defalarca kez görüşmelerine rağmen sonuç alamadıklarını durumu getir merkeze iletmelerine rağmen oradan da dönüş olmadığını söylediler.
Haksız yere işten çıkartılan Harun “Aynı zamanda iş anlaşmamızda kurye olarak çalışmamıza rağmen, işletme sahibi kuryeleri boş kaldıkları zamanlarda depo içerisinde depo sorumlusu olarak çalıştırılmaktayız. Depoda mal çekme, temizlik, sipariş hazırlama, muhasebe hesapları vb. pek çok konuda kuryeleri dayatarak çalıştırmaktadır. Depo sahibi buna ek olarak kuryeleri kendi bünyesinden diğer işletmede çalışmaya da zorlamaktadır. Depo noktasının yan tarafından bulunan su satış dükkânı depo sahibine aittir ve kuryeleri sürekli olarak burada mal taşıma konusunda zorlamaktadır. Yine kendisine ait başka bir işletmede Cem Ağruslu’yu da sigortasız çalıştırarak ücret ödemesi de yapmadığını biliyoruz. İlk başlarda işletme ile aramız kötü olmasın diye, taleplerine yardımcı olduk fakat sonrasında bu durum bizim mecburi işimiz gibi dayatılmaya başladı.”
İşletme bünyesinde çalışan hiçbir kuryeye koruyucu kask dışında hiçbir ekipman temin edilmediğini söyleyen kuryeler son 4 aydır tek taraflı ve karşılıklı şekilde olmak üzere birçok iş kaza yaşandığını fakat işletme sahibi bunların hiçbirini Getir’e bildirmediğini de kaydetti. Kuryeler; yaşanan tüm iş kazalarında kuryelerin sesini çıkarmadığı için depo sahibinin bu durumu sürdürdüğünü dile getirdi. Kurye Hüseyin ise; “daha kaza yaraları sarılmadan hasar gören motorun ücretini maaşımdan kestiler. Üstelik iş kazası olduğu bildirilmediği gibi depo sahibi tarafından kaza ile ilgili bir tazminat tarafıma ödenmedi.” dedi.
Kurye Kadircan, “Kanunen bir çalışan işe başladığı gün itibari ile sigortasının da aktif edilmesi gerekmesine rağmen, işletme sahibi sigorta gün priminden kâr elde etmek için bizleri önce deneme adı altında bir süre çalıştırarak sonrasında sigorta başlangıcı yapmaktadır.”
Yaşanan son süreçte ise kuryeler geriye dönük olarak işten çıkarıldıkları gibi maaşları da ödenmedi.
Kaynak: Birgün