enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4927
EURO
36,4472
ALTIN
2.949,33
BIST
9.031,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
6°C
Pazar Çok Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Uçaklar değil paralar uçtu; Yolcusuz havaalanı para yutuyor

Uçaklar değil paralar uçtu; Yolcusuz havaalanı para yutuyor
25.05.2022 13:38
1.022
A+
A-

Uçaklar değil, paralar uçtu; Yolcusuz havaalanı para yutuyor Tam 88 milyon TL’ye yapılan ve Binali Yıldırım’ın açtığı Çanakkale’deki Gökçeada Havalimanı; 10 yıldır kullanılmıyor. 38 personelin yolcu beklediği havalimanının giderleri için de kamunun toplam 80,4 milyon TL harcadığı açığa çıktı.

Uçaklar değil, paralar uçtu; Yolcusuz havaalanı para yutuyor

Uçaklar değil, paralar uçtu; Yolcusuz havaalanı para yutuyor

GÜNDEM – Uçaklar değil, paralar uçtu; Yolcusuz havaalanı para yutuyor Hiçbir havayolu şirketinin tarifeli uçuş düzenlemediği, yolcuların uğramadığı ve 38 çalışanıyla yolcu bekleyen Çanakkale’deki Gökçeada Havalimanı para yutmaya devam ediyor. Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, 2010 yılında açılan ve kullanılmayan havalimanı için bu yıl da Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü iki ayrı ihale düzenledi.

İlk ihale “2022 Yılı Gökçeada Havalimanı Müdürlüğü ve VOR İstasyonu Elektrik Enerjisi” adı altında yapıldı. Bu ihaleyle Gökçeada Havalimanı’nın bu yıl ihtiyacı olan elektrik enerjisi için Aycan Toptan Elektrik Şirketi’ne tam 367 bin TL ödendi.

Mart ayında da “2022 Gökçeada Havalimanı Apron Direklerinin Bakım-Onarımı” adı altın bir ihale düzenlendi. Bu ihaleyle de DHMİ’nin kasasından 3D Aydınlatma isimli bir şirkete 152 bin 900 TL’lik ödeme yapıldı. Bu iki ihaleyle bu yıl yapılan harcama ise 520 bin TL’yi buluyor.

88 milyon TL’ye yapıldı

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre; Gökçeada Havalimanı, 15 Ağustos 2010 tarihinde “turizmin geliştirilmesi” hedefiyle hizmete girdi. Dönemin DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal açılışta yaptığı konuşmada, havalimanı için toplam 88 milyon 120 bin TL harcandığını açıkladı. Açılışa katılan dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise havalimanının bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacağı iddia etti.

Açılışın ardından Gökçeada Havalimanı’na ilk tarifeli uçuş 12 Temmuz 2011’de İstanbul Sabiha Gökçen’den gerçekleştirildi ve yine Yıldırım tarafından haftada iki gün İstanbul’a tarifeli uçuşların yapılacağı duyuruldu. Ancak Yıldırım’ın söylediği gibi olmadı ve sadece çok kısa bir süre tarifeli uçuşlar düzenlendi. Ardından da tarifeli uçuş düzenlenmeyen havalimanına hiç yolcu uğramadı.

İYİ Partili Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin ise daha önce yaptığı açıklamada, “Ben 2014 yılında belediye başkanlığını kazandım ve 2014’ten bu yana hiç uçuş yapılmadı. Devletin çok ciddi bir yatırımı atıl durumda” demişti.

80 milyon TL harcandı

DHMİ’nin raporlarında yer alan bilgilere göre, havalimanı için de her yıl kamunun kasasından para harcanıyor. Havalimanı için açıldığı 2010 yılından 2020 yılına kadar DHMİ’nin kasasından toplam 80 milyon 416 bin TL harcandı.

DHMİ’nin faaliyet raporlarında yer alan bilgilere göre, Gökçeada Havalimanı’nı 2011 yılında bin 106, 2012 yılında bin 666 ve 2013 yılında ise bin 726 kişi olmak üzere toplam 4 bin 498 yolcu kullandı. 2013 yılından sonra ise hiç yolcunun uğramadığını açıklandı.

38 kişi çalışıyor

38 personelin görev yaptığı havalimanı sadece personeliyle değil araçları ve teknolojik altyapısıyla da yıllardır kullanıma hazır durumda. Havalimanında bir pist süpürgesi aracı, bir yükleyici, bir forklift, iki pist frenleme ölçümü aracı ve bir de traktör olmak üzere beş özel maksatlı araç buluyor. Ayrıca dört yangın söndürme, bir arazöz ve bir de kurtarma aracı hazır bekliyor.

Sayıştay da tespit etti

Havalimanının atıl kaldığı, Sayıştay’ın 2020 Yılı DHMİ Denetim Raporu’nda da belirtildi. Raporda, “Önceki yıllarda olduğu gibi 2020 yılında da Gökçeada Havalimanı’na ticari amaçlı uçak iniş kalkış yapmadığı için yolcu trafiği gerçekleşmemiştir” ifadelerine yer verildi.

Birgün

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.