enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4893
EURO
36,2479
ALTIN
2.964,68
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
6°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Turkuaz rengiyle ünlenen ‘Sakaryabaşı’ kuruma noktasına geldi

Turkuaz rengiyle ünlenen ‘Sakaryabaşı’ kuruma noktasına geldi
12.07.2024 17:09
11
A+
A-

Sakarya Nehri’nin Kaynaklarındaki Kuraklık Endişelendiriyor

Sakarya Nehri’nin Karadeniz’e döküldüğü Karasu ilçesine kadar uzanan 824 kilometrelik yolculuğunun başladığı Sakaryabaşı bölgesinde, kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalınmaktadır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2020 yılında “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ilan edilen bölgede, gözelerdeki su seviyesi hayati derecede düşmüştür.

Sakaryabaşı, daha önce turkuaz mavisi suları ve berraklığıyla ünlüydü. Kano ve dalış gibi su sporlarına ev sahipliği yapıyor, yüzme meraklılarını ağırlıyor ve bot turlarıyla ziyaretçilerini cezbediyordu. Ancak günümüzde, bölgenin eski görkemli halinden uzak olması kaygı vermektedir. Bölgedeki iskeleye bağlı kano ve deniz bisikletlerinin kuruyan zemine oturduğu gözlenmektedir.

Gözelerdeki su seviyesindeki azalma, kuruyan bitki ve yosunlara yol açarak kötü kokuların yayılmasına neden olmaktadır. Yetkililer, bölgedeki sorunu çözmek için çalışmalar yürütmektedir.

Kuyular ve Kuraklığın Etkisi

Çifteler Belediye Başkan Yardımcısı Yılmaz Köksal, bölgede son 10 yıldır kuraklık sorunu yaşandığını belirtmiştir. Köksal, tarımsal sulamanın da akarsu kaynaklarını olumsuz etkilediğini ifade etmiştir.

“Sakarya Nehri’nde su kullanımına dair yasaklar getirildi. Bu nedenle çiftçiler derin kuyular açmak zorunda kaldılar. Bu kurumanın nedeni kısmen çiftçilerin derin kuyu açması, kısmen de kuraklık. Kaynaklarımız artık neredeyse tamamen kurumuş durumda. Burada üç kaynağımız var, onlar hala akıyor.”

Köksal, Sakaryabaşı’ndaki soruna ilişkin Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu’nun bölgeye gelerek incelemeler yaptığını bildirmiştir.

Çalışmalar sonucunda, nehrin alt kısımlarında kaçakların ve büyük çatlakların olduğu ortaya çıkmıştır. Köksal, Kadıoğlu’nun jeoloji mühendisleriyle yapacağı ortak çalışmanın ardından net bulgulara ulaşılacağını belirtmiştir.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.