enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,7450
EURO
36,5185
ALTIN
2.947,76
BIST
9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
10°C
Bursa
10°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
10°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
13°C
Cuma Hafif Yağmurlu
12°C
Advert

Türksat 6A’nın son ateşleme süreci tamamlandı

Türksat 6A’nın son ateşleme süreci tamamlandı
18.07.2024 04:30
21
A+
A-

Türkiye’nin ilk haberleşme uydusu Türksat 6A’nın yörünge yolculuğu sona eriyor. Uzay yolculuğuna başladığı andan itibaren 4 kez ateşleme gerçekleştirilen Türksat 6A’nın, bugün gerçekleştirilen 5’inci ve son ateşleme ile geçici yörüngesine ulaşması bekleniyor.

Türkiye’nin uzay yolculuğu projeleri arasında en önemlilerinden biri olan Türksat 6A projesinde önemli bir aşama tamamlandı. Daha önce haberleşme uydularını yurt dışından temin eden Türkiye, Türksat 6A ile ilk kez kendi haberleşme uydusunu üretti. Türksat 6A, Türkiye’nin bugüne kadar ürettiği en değerli teknoloji ürünü. Türkiye artık kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri oldu. Türksat 6A’nın geliştirilmesi sürecinde 84 ekipman yerli olarak üretildi ve 396 çevresel ve fonksiyonel test kendi imkanlarla tamamlandı. Türksat 6A’da yüzde 80’in üzerinde bir yerlilik oranı yakalandı. Hindistan, Endonezya, Malezya ve Tayland, Türksat 6A ile Türksat haberleşme uydularının kapsama alanına dahil oldu. Türksat 6A’daki en önemli ilerlemelerden biri, yörünge transferlerinin kendi ekipler tarafından yapılması. Bu yetkinlik, Türkiye’nin gelecekteki uzay projelerinde değerlendirilecek.

Türksat 6A, 9 Temmuz’da Türkiye saati ile 02.30’da uzaya gönderildi. Fırlatmanın 67’nci dakikasında ekipler uydudan ilk sinyali aldı. İlk sinyalden yaklaşık bir saat sonra uyduya ilk komut yine ekipler tarafından gönderildi. Ardından solar panellerin açılması gerçekleştirildi. 10, 12, 14 ve 16 Temmuz tarihlerinde yapılan 4 farklı ateşlemeyle uydu, 300 kilometre ve 70 bin kilometre arasındaki eliptik yörüngeden 35 bin 786 kilometrelik dairesel yörüngeye transfer edildi. Bugün gerçekleştirilen 5 dakika 22 saniyelik son ateşlemeyle Türksat 6A, nihai görev yörüngesine yerleşti. Önümüzdeki aylarda Türksat 6A, testlerini tamamlayacak ve nihai görev yörüngesi olan 42 dereceye transfer olacak. Ekipler tarafından 15 yıl boyunca görev yapması hedefleniyor. Türkiye, yeni uydu projeleri ve ay misyonu ile uzay teknolojilerinde lider ülkelerden biri olmayı hedefliyor.

Türkiye’nin ilk yerli ve milli uydusu Türksat 6A’nın uzaya gönderilmesiyle aktif uydu sayısı 9’a yükseldi. Türkiye, Türksat 6A öncesinde 5’i haberleşme ve 3’ü gözlem olmak üzere aktif 8 uyduya sahipti. Türksat 6A, filonun 9’uncu faal uydusu oldu.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.