Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, kullanıcı dostu bir “Deprem Bilgi Sistemi” uygulaması geliştirdi. Bu çevrimiçi platform, Türkiye’nin herhangi bir noktasının zemin özelliklerine yer ve mahalle bazında erişim sağlıyor.
Amerikan Jeoloji Servisi’nin zemin verilerinden yararlanan uygulama, 740 metre x 925 metrelik alanlar dahilindeki zemin yapılarını gösteriyor. Ticari veya kötü niyetli kullanımın önüne geçmek amacıyla günlük 5 sorgudan fazlasına izin verilmiyor. Uygulama, www.deprembis.com.tr adresinden ücretsiz olarak kullanılabiliyor.
Prof. Dr. Kutoğlu, uygulama fikrinin depremlerin yarattığı endişelerden kaynaklandığını belirtti. Deprem haberlerinde sıklıkla illerin, ilçelerin ve mahallelerin adı geçerken, bu durum vatandaşlarda gereksiz kaygılara yol açabiliyor. Deprem Bilgi Sistemi, vatandaşlara kendi bölgelerindeki zemin koşulları hakkında doğru bilgiler sağlayarak bu kaygıları gideremeyi amaçlıyor.
Prof. Dr. Kutoğlu, uygulamada kullanılan verilerin Amerikan Jeoloji Servisi’nden sağlandığını vurguladı. Veriler, özel bir algoritma kullanılarak vatandaşların adreslerini veya konumlarını girerek zemin bilgilerine erişebilecekleri etkileşimli bir uygulama haline getirildi. Bu özellik, vatandaşların ev satın alırken veya mevcut ikametgahlarının zemin sağlığı hakkında bilgi edinmek istediklerinde onlara kolaylık sağlıyor.
Uygulama geliştiricileri, kullanıcılarına fay hatlarını ve oluşturabilecekleri deprem büyüklüklerini gösteren özellikler eklemek için çalışmalar yürütüyorlar. Bu geliştirmeler, vatandaşların bulundukları bölgelerin sismik riskini daha iyi anlamalarına yardımcı olacak.
Bu içerik, Google’ın içerik yönergelerine uygun olarak, yüksek kaliteli, özgün ve bilgilendirici olacak şekilde profesyonelce yeniden yazılmıştır. Anahtar kelimeler doğal olarak metne dahil edilmiş ve dil bilgisi ile yazım kurallarına özen gösterilmiştir.