enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4893
EURO
36,2479
ALTIN
2.964,68
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
6°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Türkiye’de yaşlı nüfus artıyor, çocuk ve genç nüfus azalıyor

Türkiye’de yaşlı nüfus artıyor, çocuk ve genç nüfus azalıyor
11.07.2024 12:25
8
A+
A-

Türkiye’de Yaşlı Nüfus Artış Gösteriyor, Çocuk ve Genç Nüfus Azalıyor

Giriş

Türkiye’nin demografik yapısı son yıllarda önemli değişiklikler geçirmektedir. Ülkenin çocuk ve genç nüfusu son üç yılda azalırken yaşlı nüfusu giderek artmaktadır. Bu değişim, ülkenin sosyal ve ekonomik geleceği üzerinde önemli etkilere sahip olabilir.

Çocuk ve Genç Nüfusun Azalması

2021’de Türkiye nüfusunun %26,9’unu çocuklar oluştururken, bu oran 2022’de %26,5’e ve 2023’te %26’ya düştü. Genç nüfusun oranında da benzer bir düşüş gözlemlendi. 2021’de %15,3 olan genç nüfus oranı, 2022’de %15,2’ye, 2023’te ise %15,1’e geriledi.

Yaşlı Nüfusun Artışı

Çocuk ve genç nüfusun azalmasıyla birlikte, yaşlı nüfus oranı hızla artmaktadır. 2021’de %9,7 olan yaşlı nüfus oranı, 2022’de %9,9’a, 2023’te ise %10,2’ye yükseldi. 65 yaş ve üzeri nüfus artık ülke nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.

Dünya Geneline Bakış

Türkiye’deki demografik değişimler dünya çapındaki trendlerle uyumludur. Dünya nüfusunda da çocuk ve genç nüfus oranları düşmekte, yaşlı nüfus oranları artmaktadır. 2023’te dünya nüfusunun %29,8’ini çocuklar, %15,5’ini gençler ve %10’unu yaşlılar oluşturmaktadır.

Doğurganlık Hızının Düşmesi

Türkiye’nin doğurganlık hızı da son yıllarda önemli ölçüde düşmüştür. 2023’te Türkiye’nin doğurganlık hızı 1,51’e geriledi, bu da Avrupa Birliği (AB) ortalamasının altındadır. Türkiye’nin doğurganlık hızı, 27 AB ülkesinden 16’sının gerisinde yer almaktadır.

Sosyal ve Ekonomik Etkiler

Çocuk ve genç nüfusun azalması ve yaşlı nüfusun artması, Türkiye’nin sosyal ve ekonomik yapısı üzerinde önemli etkilere sahip olabilir. Çalışma çağındaki nüfusun azalması ve yaşlı nüfusun artması, ekonomik büyüme ve refah üzerinde baskı yaratabilir.

Demografik Fırsat Penceresi

Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Abbasoğlu Özgören, Türkiye’nin demografik fırsat penceresinin halen açık olduğunu, ancak bu fırsatın 2040’larda kapanacağını belirtmektedir. Demografik fırsat penceresi, ekonomik büyüme ve kalkınma için elverişli bir dönem olarak tanımlanmaktadır.

Sonuç

Türkiye’nin demografik yapısı hızla değişmekte olup, çocuk ve genç nüfusun azalması ve yaşlı nüfusun artması ülkenin geleceği üzerinde önemli etkilere sahip olacaktır. Bu değişimlere uygun politikalar geliştirilmesi ve uygulanması, Türkiye’nin sosyal ve ekonomik refahını sağlamak için hayati önem taşımaktadır.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.