enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Kar Yağışlı
8°C
Bursa
8°C
Hafif Kar Yağışlı
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Pazartesi Açık
8°C
Salı Az Bulutlu
10°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Advert

Türkiyede toprak su dengesini oluşturmalıyız

Türkiyede toprak su dengesini oluşturmalıyız
29.10.2018 20:18
328
A+
A-

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Türkiyede toprak su dengesini oluşturmalıyız”

Kartepe Zirvesinde düzenlenen panelde iklim değişikliğinin Türkiye ve dünyadaki göç hareketlerine etkisi ele alındı. Tarihte iklim değişikliğinde birçok medeniyetin yok olduğunu belirten Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Türkiyede toprak su dengesini oluşturmalıyız.” dedi.

Zirvede düzenlenen İklim Değişikliği ve Göç konulu panelde iklim ve göç arasındaki ilişki konuşuldu. Panele gazeteci Coşkun Aral Orman ve Köy İşleri eski Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu  İTÜ Afet Yönetim Merkezi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu Bölgesel Çevre Merkezi REC Türkiye Direktörü Onur Akpulat CNN Türk programcısı Güven İslamoğlu katıldı. Panelde Orman ve Köy İşleri eski Bakanı Eroğlu iklim değişikliği ile ülkemizdeki ve dünyadaki göç hareketleri konusunda konuştu. Eroğlu: 26 ağustos 2009 da Kyoto protokolüne taraf olduk. Çevre konusunda çok şey yapıldı. Türkiyede doğru dürüst arıtma tesisi yoktu. Bugün çevre konusunda pek çok tesis yaptık. Enerjide temiz enerjiye yöneldik. Ulaşımda toplu taşımaya yöneldik. Ekolojik tarım konusunda ciddi mesafe kaydettik. Ekolojik mücadeleyi en iyi ormanlar yapmaktadır. Sera gazının yutarlar. Bu yüzden ormanlarımıza önem veriyoruz. Bakanlık dönemimde 4 milyar fidanı toprakla buluşturduk. 2023e kadar dünyadaki her insan için bir fidan dikme hedefimiz var.

36 MİLYON SURİYELİ

Amerika iklim değişikliği konferanslarında yer almamasına rağmen en yüksek emisyonu salan ülke olarak biliniyor. Sel aşırı sıcak su kaynaklarının azalması gıda üretiminin azalması ve kuraklık iklim değişikliklerinin etkileridir. Bunların sonucunda göç ortaya çıkıyor. Dünya Sağlık Örgütüne göre bulaşıcı hastalıkların çoğu temiz içme suyuna sahip olamamaktan kaynaklanıyor. Orta Asyadan Batıya göçün nedeni iklim değişikliği ve kuraklıktır. Dünyada 25 milyon mülteci bulunuyor. Hızlı nüfus artışı tarım alanlarının miras yoluyla bölünüşü iş makineleri terör kan davaları sağlık hizmeti gibi konular göçün nedenleri arasında yer alıyor. Ülkemizde terör ve iç savaş sebebiyle 3.6 milyon Suriyeli var. Şu ana kadar 31 milyar dolar harcama yaptık. 2040 yılına kadar hazırladığımız içme suyu planının Suriyelilerle birlikte yetmediğini gördük. Daha büyük projeler hazırladık.

SU DENGESİNİ OLUŞTURMALIYIZ

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da konuşmasında: Tarihte iklim değişikliğinde birçok medeniyetin yok olduğunu görebiliyoruz. Büyük olayların temelinde iklim değişikliği vardır. Osmanlıda da Celali İsyanı iklim değişikliği ile alakalıdır. Güney Avrupaya iklim değişikliğinden dolayı göç dalgası olacağı öngörülüyor. Bu yüzden Avrupa ilkim değişikliğini önemsiyor. Avrupaya geçişler en çok Cebelitarıktan oluyor. Türkiyede toprak su dengesini oluşturmalıyız. Doğru yerde doğru ürün üretilmesi gerekiyor. Kış kuraklığı önemlidir. Kışın yağmayan yağmur yazın felakete sebep oluyor. Kentlerin altyapıları yeni yağış sistemini kaldıramıyor. İklim değişikliği için risk yönetimine girmemiz gerekiyor.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.