Türkiye Ekonomisi Küçülme Beklentileriyle Karşı Karşıya
Uygulamalar sonucu, Türkiye’nin sanayi üretimi ve istihdamında önemli düşüşler yaşandı ve bu gelişme 2024 beklentilerini olumsuz etkiledi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in atanması, Merkez Bankası yönetiminin değişimi ve ekonomi politikalarının yenilenmesinin üzerinden bir yılı aşkın süre geçti. Bu dönemde, Merkez Bankası politika faizini %41,5 artırarak %50’ye çıkardı.
Sıkı para politikası finansal erişimi kısıtlarken, sanayi üretimi hızla geriledi ve işsizlik tarihi seviyelere ulaştı. Şirket performansları enflasyona göre beklentilerin altında kalmaya devam etti. Reel sektör, ekonomik gidişattan olumsuz etkilendi.
Sanayi ve Otomotiv Üretimi Düşüşte
TÜİK verilerine göre, Haziran ayı sanayi üretimi aylık %2,1 ve yıllık %4,7 azaldı. İhracat miktarı da aynı dönemde %8 düştü. Otomotiv üretimi, yılın ilk yedi ayında %5 daraldı.
İstihdamda Gerileme
Ekonomi politikalarının etkisi istihdama da yansıdı. Geniş tanımlı işsizlik, Haziran ayında %27,3 ile pandemi döneminden bu yana en yüksek seviyeyi gördü.
Reel Sektörün Beklentilerinde Düşüş
Hem imalat sanayinde kapasite kullanımının hem de reel kesimin gelecek beklentilerinin gerilediği görüldü. Merkez Bankası verilerine göre, Reel Kesim Güven Endeksi pandemi seviyelerine düştü.
Daralma Beklentileri
Bu gelişmeler, ekonomistlerin Türkiye ekonomisi için daralma beklentilerini artırdı. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’ne göre, Türkiye ekonomisi 2024 yılının ikinci çeyreğinde yıllık bazda %0,6, çeyreklik bazda ise %0,7 daralma bekliyor.