Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trumparasındaki görüşmede kararlaştırılan ticaret hacminin 75 milyar dolara yükseltilmesi hedefinin yakalanması için Türk şirketleri ortak hareket edecek. Özellikle Trump yönetiminin getirdiği vergileri aşarak ABD pazarına ihracatı artırmak için ‘Türk organize sanayi bölgesi’ projesi için harekete geçildi.
Türk Amerikan İş Adamları Derneği (TABA-AmCham) tarafından yürütülen proje kapsamında ABD’de kurulacak bölgede yer almak isteyen sanayici ve işadamlarından talep toplanıyor. Bugüne kadar Çorlu, Gaziantep, Malatya gibi illeri gezerek sanayicilerle toplantılar yapan TABA-AmCham Başkanı Ali Osman Akat, 2019 sonuna kadar ön talepleri toplayarak yol haritasını belirleyeceklerini söyledi.
KAYISI İÇİN DE ÇÖZÜM
Akat “ABD’ye bir kere ihracat yapmış 4 bin firmadan sadece 120 tanesi 2 kez veya üzeri ihracat yapmış. Sürdürülebilirlik yok. Türk üsulü cesaretle yapılan ihracat bu. Ama artık kontrollü cesaret olmalı. Paldır küldür cesaretle otobana çıkmamak için amacımız ABD’de Türk organize sanayi bölgesi kurmak” dedi. Akat, kurulacak Türk organize sanayi bölgesinin faydasını ise bir örnekle şöyle açıkladı: “Örneğin Malatyalı kayısıcı oradaki toptancıya çuvalla mal yolluyor. Paketleyip yollayınca yüzde 200 vergi ve zorlukları var. Esas karı ithalatçı yapıyor. Tonu 700 dolarlı bir ürünü maliyetine veriyor. Gidelim oraya kendi malımızın ithalatçısı olalım. Oraya çuvalla gönderip orada paketleyip tonunu 7 bin dolara satalım. Şu anda bazı firmalarımız bireysel olarak yapıyor. Çakıl taşını kolayca devirirsiniz ama grup olarak hareket edelim, kaya olalım. Kimse yıkamaz.” Türk bölgesi için projelerinin hazır olduğunu belirten Akat “Talepleri topluyoruz. Dünyada bir ilki gerçekleştireceğiz. Türk şirketlerin ABD’ye gidip orada markalaşmalarının yolunu açacağız. Birçok firmayla görüştük” dedi.
TRUMP ‘GELİN’ DİYOR
Akat projenin yeri konusunda ise “6-7 eyaletle görüşme yapıyoruz. Lojistik olarak sırtı Türkiye’ye yakın olan bölgelerde araştırma yapıyoruz” diye konuştu. Akat “Belediye ve valiliklerle ayrı ayrı pazarlık yapacağız. Yüzde 100 arazi tahsisi yapıyorlar Altyapıyı ise belediye 30 yıl vadelendirebiliyor. Makine parkına ise leasing desteği var. Alanında uzman firmaları ABD’ye taşıyacağız. Orada birleştirme ve montaj yapıp ‘Made in USA’ etiketiyle satabiliriz. Zaten Trump da ‘gelin üretim yapın’ diyor” ifadelerini kullandı.
ÖZLENEN TÜRK MARKALARI BU PROJEDEN ÇIKACAK
‘ABD’ye Türk sanayi’ bölgesi kurulmasına dönük proje ile ilgili bilgi veren TABA-AmCham Başkanı Yardımcısı Süleyman Sanlı “Özlenen Türk markaları bu projeden çıkabilir. Toyota sadece Japonya’da olsaydı marka olamazdı. Toyota önce ABD’de fabrika kurdu” dedi.
Sanlı “Amacımız Türk mallarının ‘Made in USA’ markasıyla satılmasını sağlayıp bu zenginliği alıp tekrar ülkemize getirmek” diye konuştu. Türkiye’nin şu anda dünyanın sadece üçte birine ihracat yaptığını belirten Sanlı “ABD pazarı da dünyanın üçte biri büyüklüğünde. ABD’ye 9 milyar dolarlık ihracatımız var. Ama bu ittifaklık ilişkisine yakışmıyor. Düne kadar savaştıkları, Rambo filmi çektikleri Vietnam’ın bile ABD’ye 46 milyar dolar ihracatı var” dedi.
ABD İLE İLK İŞBİRLİĞİ DİJİTAL EKONOMİDE
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacmini 75 milyar dolara çıkarma hedefi doğrultusunda ABD Ticaret Bakanlığı ile Bakanlığımız arasında ortak çalışma grubu kuruyoruz”dedi. Pekcan, ABD temaslarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Başkan Donald Trump’ın kıdemli danışmanı Jared Kushner ile yaptıkları görüşmelerin çok verimli geçtiğini, Türkiye-ABD İş Konseyi ve Amerikan-Türk Konseyi tarafından düzenlenen Yıllık Konferansı’nda da Türk- Amerikan iş adamları ile bir araya geldiklerini anlattı.
İHTİSAS BÖLGELERİ
Bakan Pekcan “ABD ile dijital ekonomi alanında ortak çalışmalar yapılması konusunda da mutabakata vardık. Mayıs ayı içerisinde dijital ekonomi konusunda ABD’den bir heyet gelmesi bekleniyor. Yaptığımız görüşmelerde Bakanlık olarak kuracağımız ihtisas serbest bölgeleriyle ilgilenen ABD’li yatırımcılar da oldu. Söz konusu yerler, Türk-Amerikan iş birliği bölgeleri olabilir” dedi.