EKONOMİ – Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), un sanayicilerine satılan buğdaya zam yaptığını duyurdu. 25 Mart itibariyle ekmeklik buğday satış fiyatı ton başına 2 bin 650 liradan 3.210-3.325 liraya çıktı.
TMO hasat sezonunda yerli üreticilerden buğdayın tonunu 2.450 TL’den almış, daha pahalıya ithal ettiği buğdayı ise kamu zararına düşük fiyatlarla un ve yem sanayicilerine satarak sanayicileri sübvanse etmişti.
Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran, “İthal edilen buğday sanayicilere neredeyse uluslararası fiyatlardan alınıp çok düşük fiyatlarla sanayiciye veriliyor. Sanayicilere büyük sübvansiyon uygulanıyordu. Bu sübvansiyon uygulanmasında kullanılan fon hazineden karşılanan para. Bu para geçtiğimiz ekim sezonunda buğday üreticilerine verilseydi iç yeterlilik sağlanabilirdi ve Türkiye küresel fiyat artışlarından etkilenmezdi” dedi.
TMO’nun sanayicilere uyguladığı bu sübvanseler neticesinde zarar ettiğini belirten Kapıkıran şu değerlendirmelerde bulundu:
“Fiyatların artık küresel pazarda artacağına ilişkin veriler oluşmaya başlayınca sanayiciye uygulanan fiyatlara da bu beklenti yansıtıldı. Zaten üretim yetersizliklerin yaşandığı dönemde zorunlu temel gıda ihtiyaçlarını ithalatla karşılamak zorunda kalacağımızdan gıda tarım bütçesinin yeniden değerlendirilmeye ihtiyacı ihtiyaç vardır. TMO bütçesi de yeniden revize edilmelidir. Aksi halde süregiden gıda krizi sanayicinin ham madde temininde artan maliyetleri tüketiciye ekmek ve un zammı olarak dönecek.”
AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, son günlerde Türkiye genelinde olduğu gibi Bursa’da da gündemde olan ekmek fiyatlarındaki artış ile ilgili yazılı bir açıklamada bulunmuştu. Başkan Gürkan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ekmek üretimi yapan satış fiyatı taahhüdü veren fırıncı esnafına 200 TL’nin altında un tedariği sağladığına işaret etmişti. Ancak gelinen noktada hesapların tutmadığı ortada.
AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, Covit 19 pandemisi ile beraber bütün dünyada görülen olumsuz etkilerin, Türkiye’de Hükümet ve devletin aldığı yerinde karar ve tedbirlerle mümkün olan en aza indirildiğini belirtmişti. Günlerde tartışma konusu olan temel yaşamsal ihtiyaçlardan ekmek fiyatlarındaki artışlara değinen Başkan Gürkan,
“Devam eden pandemi sürecinin ve yanı sıra bütün dünyada görülen ekonomik pandeminin tüm olumsuzluklarına rağmen ülkemizde çarklar dönmeye devam ediyor. Pandemi krizi ile beraber tüm dünyayı saran toplumsal sağlık öncelikli yatırım ve harcamalar, pek çok sektördeki hammaddeye ulaşma zorlukları, aylarca mecburi olarak süren çalışma ve üretim hayatındaki kısıtlama ve değişiklikler gibi mecburi olumsuzluklara rağmen ülkemiz her ay açıklanan rekor seviyedeki ihracat ve olumlu büyüme rakamlarına bakıldığında ülke ekonomimizin kuvvetli temellere oturtulduğu bir kez daha ortaya çıkıyor. Burada Hükümetimizin, devletimizin doğru ve zamanında hamleleri, her kademeden üreticimizin, sanayicimizin, ihracatçımızın ve aziz milletimizin dirayetli duruşu çok önemli. Bu duruş sayesinde tüm bu olumsuzlukları güçlenerek atlatacağımıza olan inancımız tamdır” demişti.
Son günlerde gündemde olan temel yaşamsal ihtiyaçlardan ekmek fiyatlarındaki artışlara da değinen Başkan Gürkan, Toprak Mahsulleri Ofisi, her kurumumuz gibi ikincil üretici olan fırıncı esnafımıza gerekli olan desteği verdiğini belirten Başkan Gürkan,
“Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal’ın ülkemizde ekmeklik buğday üretiminde herhangi bir problem olmadığına dair açıklamaları ve fırıncı esnafı ile unlu mamul sektör temsilcilerini destekleme amaçlı çalışmaları, ekmek fiyatlarının dönemin şartlarına uygun bir biçimde düzenlenebilmesi için önemli adımlar. Şu anda fırıncı esnafımız 185-200 TL arasında un tedarik edebiliyor ve esnafımıza yönelik bu destekler sürecektir” diye konuşmuştu.
Geçtiğimiz 2021 Kasım Ayı içerisinde TMO’nun un temini düzenlemesinden satış fiyatını taahhüt eden Türkiye genelinde 380’in üstünde, Bursa’da ise 5 fırıncı esnafının yararlanarak taahhüt fiyatlarıyla orantılı olarak un temini yapabildiğini hatırlatan Başkan Gürkan, şunları söylemişti:
”Bu kapsamda kasım ayı için fabrika teslimi (KDV ve nakliye hariç) peşin un satış fiyatları esas alınarak şirketlere tahsis edilen ekmeklik buğday oranları; 185 TL ve altında fiyat verenlere aylık fiili tüketimlerinin % 60’ı, 186-190 TL arasında fiyat verenlere aylık fiili tüketimlerinin % 50’si kadar,191-195TL arasında fiyat verenlere aylık fiili tüketimlerinin % 40’ı, 196-200 TL arasında fiyat verenlere aylık fiili tüketimlerinin % 20’si kadar tahsis yapıldı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin destekleri devam edecektir. Bu anlamda esnafımızın müracaatları, üretim maliyetlerinde rahatlama sağlayacak ve halkımıza uygulanmakta olan fiyatlara da olumlu olarak yansıyacaktır. Bu anlamda esnafımızı mevcut düzenlemeye müracaat yaparak, bütün dünyada yaşanan ekonomik pandeminin olumsuzluklarını hep beraber en aza indirme çalışmalarımıza katılmaya davet ediyorum.” demişti.
Şimdi durum o günlerden çok daha vahim hale gelmiş durumda.
Besaş ve normal ekmek şimdilik Bursa’da 3 liradan satılıyor. Yaklaşan Ramazan ayında vatandaşın kaç liradan ekmek ve pide yiyeceği ciddi merak konusu.
Kaynak: Nokta Bursa