DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
26°C
Bursa
26°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
29°C
Pazartesi Çok Bulutlu
30°C
Salı Hafif Yağmurlu
29°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
29°C

TİM Başkanı Gültepe ihracatçının dolar/TL beklentisini açıkladı

TİM Başkanı Gültepe ihracatçının dolar/TL beklentisini açıkladı
11.07.2024 13:32
15
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

Türkiye’nin İhracat Sektöründe Güncel Durum ve Beklentiler

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, ilk 6 aylık ihracat değerlendirme toplantısında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İhracatçıların dolar/TL beklentisini paylaşan Gültepe, “Hâlihazırda dolar/TL kuru en az 37 seviyesinde olmalıdır.” dedi.

Gültepe’nin açıklamalarında öne çıkan noktalar:

Türkiye, ihracat rekabet gücünü büyük ölçüde kaybederken, özellikle emek yoğun sektörlerde önemli hasarlar meydana gelmiştir.

Son bir yılda üretim maliyetlerinde %100’ün üzerinde artış yaşanırken, dolar kurundaki artış %25 seviyesinde kalmıştır. Bu nedenle, pek çok sektör fiyatlarını koruyamaz hale gelmiştir.

Şu anki kur (dolar/TL) en düşük 37 seviyesinde olmalıdır.

Talep daralması yaşanan bu süreçte ihracat, yüksek maliyet ve düşük kur kıskacında sıkışmıştır. TİM’in 2024 için öngördüğü 267 milyar dolarlık hedefinin bile ulaşılamaz görünmesi endişe vericidir.

Bu yıl ihracatın 264-267 milyar dolar aralığında kalması beklenmektedir.

Son çeyrekte enflasyonun azalma eğilimiyle birlikte, rekabetçiliği artıracak para politikalarının oluşturulmasıyla çift haneli ihracat büyümesine ulaşılması umulmaktadır.

İhracatçıların önündeki engellerin kaldırılması, enflasyonla etkili mücadele ve ekonomik soğumayı önlemek için ihracatın önemi vurgulanmaktadır.

Rekabetçiliği azaltan ve ihracatı sekteye uğratan engellerin bir an önce ortadan kaldırılması beklenmektedir.

Kurun enflasyonla paralel hareket etmesi gerektiği ve aralarındaki farkın 5 puanı geçmemesi gerektiği belirtilmektedir.

Yurt içinde üretilmeyen veya talebi karşılamayan ham madde ve ara malların ithalatındaki vergi yükünün hafifletilmesi gerektiği öne sürülmektedir.

Son 1-2 ayda finansmana erişim miktarı normalleşse de finansman maliyetlerinin oldukça yüksek olduğu ifade edilmektedir.

Düşen kâr marjları ve müşteri kaybını önlemek için zararına satış yapıldığı için şirketlerin işletme sermayesi azalmakta ve konkordato ilan eden firma sayısında ciddi artış görülmektedir.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.