enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4837
EURO
36,4414
ALTIN
2.956,37
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
6°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, eylül ayı ihracat rakamlarını açıkladı

– “İthalatımızda çok kıymetli bir gelişme var. Düşüş eğilimi devam ediyor. 3 aydan bu yana ithalatımızda bir düşüş eğilimi var. Temmuz ayında yüksek bir ithalatımız vardı; 32,3 milyar dolar. Ağustos ayında bu 30,3 milyar dolara, eylül ayında 27 milyar 658 milyon dolara geriledi”
– “Dezenflasyonist sürece katkı sağlayacak yapısal alanların, ıslahatların en başında cari süreçler istikrarında başaracağımız kalıcı ve sürdürülebilir düzgünleşme çok değerli bir rol oynayacaktır”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, eylül ayı ihracat rakamlarını açıkladı
04.10.2023 13:22 | Son Güncellenme: 04.10.2023 13:37
52
A+
A-

BURSA (AA) – Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 3 aydır ithalatta düşüş eğiliminin sürdüğünü belirterek, “Temmuz ayında yüksek bir ithalatımız vardı; 32,3 milyar dolar. Ağustos ayında bu 30,3 milyar dolara, eylül ayında 27 milyar 658 milyon dolara geriledi.” dedi.

Bakan Bolat, Türkiye İhracatçılar Meclisince (TİM) Uludağ İhracatçı Birlikleri’nde (UİB) düzenlenen eylül ayına ait dış ticaret sayılarının açıklandığı toplantıda, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 82’ye yükseldiğini bildirdi.

Eylül ayı ihracat rakamlarını açıkladı

Enerji eserleri ithalatının önemli maliyet oluşturduğunu lisana getiren Bolat, geçen yıl aylık ortalama 8 milyar dolar civarında olan güç ithalatının bu yıl 5,2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

Bolat, güç ithalatında döviz tasarrufu sağlandığına dikkati çekerek kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Enerji hariç ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 95,3. Güç ve altın hariç ihracatımızın ithalatı karşılama oranı da yüzde 102 oldu. İthalatımızda çok kıymetli bir gelişme var. Düşüş eğilimi devam ediyor. 3 aydan bu yana ithalatımızda bir düşüş eğilimi var. Temmuz ayında yüksek bir ithalatımız vardı; 32,3 milyar dolar. Ağustos ayında bu 30,3 milyar dolara, eylül ayında 27 milyar 658 milyon dolara geriledi. Bakın temmuz ile eylül ortasında 5 milyar dolarlık bir gerileme var, ithalatımızda. Bilhassa ağustos ayından bu yana altın ithalatımızda 2 milyar dolarlık gerileme kelam konusu oldu. Otomotiv ithalatımızda tekrar ağustos ve eylül ayında bir gerileme sağladık. Bu da kayda bedel bir gelişme. Cari süreçler açısından inşallah eylül ayında bir fazla göreceğiz diye ümit ediyoruz. Birebir biçimde ağustos ayında da cari süreçlerde inşallah ya istikrar ya bir fazla görme ihtimalimiz var. Açık da olsa çok küçük bir açık olabilir. Yakında o da açıklanacak.”

“3 kesimde aylık artış oranımızın çok çok üzerinde bir artış var”

İthalatı azaltmaya, ihracat artışını sürdürmeye devam ettiklerini söyleyen Bolat, “Demek ki alınan önlemler ve uygulanan siyasetler bizim hakikat yolda olduğumuzu göstermektedir.” sözünü kullandı.

Bakan Bolat, Türk lirasıyla yapılan ithalattaki artışın ocak-eylül periyodunda yüzde 141 artarak 416 milyar lira olarak gerçekleştiğini lisana getirdi.

Eylülde motorlu kara taşıtları ihracatının yüzde 5,5 artışla 2,5 milyar dolar olduğunu belirten Bolat, “Kazan ve makine ihracatımız yüzde 4,7 oranında artışla 2,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Elektrikli makine ve aygıtlar ihracatımızda da yüzde 10’a yakın bir artış var; 1,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Gördüğünüz üzere bu 3 dalda aylık artış oranımızın çok çok üzerinde bir artış var.” diye konuştu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, eylül ayı ihracat rakamlarını açıkladı

Bolat, ocak-eylül devrindeki ihracata ait, “Motorlu kara taşıtları ihracatımız ana sanayi ve yan sanayi olarak yüzde 17,5 artışla 22,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Kazan ve makine ihracatında da yüzde 14,6’lık artışla 18,7 milyar dolara ulaştık. Orada da hakikaten çok düzgün bir tablo var. Elektrikli makine ve aygıtlar ihracatında da yüzde 16’lık artış var; 11,3 milyar dolar olarak gerçekleşti.” dedi.

Bursa’nın ülkenin iktisadına önemli katkı sunduğunu söyleyen Bolat, kentin gayrisafi ulusal hasıla içinde yüzde 4’lük hisseyle 5’inci vilayet olarak yer aldığını belirtti.

Bolat, Bursa’nın ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 125,5 olduğunu, bu ilin net ihracatçı durumunda bulunduğunu tabir etti.

– “İhracat seyahatinde daha fazla sizlere takviye sağlayacağız”

Orta Vadeli Program ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Bolat, şöyle konuştu:

“Enflasyonla gayret, programımızın en kıymetli gündemini oluşturmaktadır, mihenk taşını oluşturmaktadır. Depremzede vilayetlerimizin ayağa kaldırılması, enflasyonla uğraşla birlikte çalışmalarımızda hükümetimizin en değerli maksatları ortasında yer almaktadır. Bu vesileyle dezenflasyonist sürece katkı sağlayacak yapısal alanların, ıslahatların en başında cari süreçler istikrarında başaracağımız kalıcı ve sürdürülebilir güzelleşme çok kıymetli bir rol oynayacaktır. Bu vesileyle hükümet olarak ve Ticaret Bakanlığı olarak hem mal ihracatının hem de hizmetler ihracatının daha fazla artırılarak döviz gelirlerimizin artırılması temel emellerimizin başında gelmektedir. İnşallah bu vesileyle Ticaret Bakanlığı olarak 2028 yılı prestijiyle değerli bir vizyon projesi, dokümanı hazırladık. İhracat tanıtım ve pazarlama vizyonu. Bu noktada Türkiye İhracatçılar Meclisindeki ihracatçılar birliği yöneticileriyle, liderlerimizle çalışıyoruz. Yeni takviye modülleri, yeni takviye enstrümanları geliştiriyoruz. Önümüzdeki yıl Bakanlığımızın bütçesi inşallah 2 katından biraz daha fazla artırılacak. İhracat seyahatinde daha fazla sizlere takviye sağlayacağız.”

Bolat, ihracata dayanak hedefiyle Ticaret Bakanlığı olarak bu yılın 9 ayında 148 ticaret heyeti programı düzenlediklerini, kalan 3 ayda da bu programların devam edeceğini söyledi.

Bakan Bolat, 12-13 Ekim’de İstanbul’da Afrika Ticaret ve İş Forumu düzenleneceğini belirterek, iş insanlarını bu aktifliğe davet etti.

Hizmet ihracatına da değinen Bolat, şunları kaydetti:

“Geçen yılki sayımız 90 milyar dolardı. Bu yıl inşallah 105 ila 110 milyar dolar ortasında bir hizmet ihracatımız olacak. Esasen yeni açıklanan Orta Vadeli Program’daki 255 milyar dolar mal ihracatı ve 110 milyar dolarlık hizmet ihracatı sayılarına ulaşarak ülkemize toplamda 365 milyar dolar döviz gelirini sağlayacağız. Bunu başaracağımıza inanıyoruz. Turizm bu sene de çok yeterli gitti. Son 12 ay prestijiyle 48 milyon 700 bin turist girişi oldu. Birinci 8 ay prestijiyle da 33,5 milyondu bu sayı. Yıl sonuna kadar inşallah 55-56 milyon turist sayısına ulaşma amacımız devam ediyor. Nitekim artık Türk eserleri dünyada kalitesiyle, süratli teslimiyle, satış sonrası hizmetlerle nitekim marka pahası yüksek, algı pahası yüksek bir hale geldi. Bunları siz değerli sanayicilerimize, çiftçilerimize, tarımcılarımıza ve ihracatçılarımıza borçluyuz. Türkiye Yüzyılı’nda inşallah Orta Vadeli Program’a nazaran 2026 yılında 302 milyar dolarlık bir mal ihracatına ulaşma maksadımız var. Bu vesileyle katma bedelli ve inovasyon odaklı üretim, yatırım, istihdam, ihracat ve adil bölüşüm ve halkımızın refahının artması önceliklerimiz çerçevesinde çalışmalarımıza, reformlarımıza sizlerle birlikte devam edeceğiz.”

Toplantıya, Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Büyükşehir Belediye Lideri Alinur Aktaş, TİM Lideri Mustafa Gültepe, UİB Koordinatör Lideri Baran Çelik, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Lideri İbrahim Burkay ile çok sayıda endüstrici katıldı.

(Bitti)

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.