İnsani ve İktisadi Boyutlarıyla Göç Forumu’nda Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın Konuşması
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) düzenlediği 28. Uluslararası İş Forumu’nda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, etkinliğin temasına ve önemine vurgu yaptı.
Filistin’e Destek
Bolat, Filistin’in yaşadığı sıkıntıları anımsatarak, Gazze, Batı Şeria ve Lübnan’daki Müslümanların İsrail’in saldırıları altında olduğunu ve soykırımla karşı karşıya olduklarını vurguladı. Batılı devletlerin bu duruma sessiz kaldığını üzülerek belirtti ve Müslümanların dayanışma gösterip güçlenmeleri gerektiğini söyledi.
Türkiye’nin Filistin’in devlet olarak tanınması, İsrail’in kınanması ve yardımların ulaştırılması için büyük çaba gösterdiğini ifade eden Bolat, Gazze’ye en fazla yardım yapan ülke olarak 86 bin ton yardım ulaştırdıklarını belirtti. Ayrıca İsrail ile ihracat ve ithalatı keserek ekonomik baskı uyguladıklarını bildirdi.
Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin İsrail’in saldırılarının mimarları hakkında tutuklama kararı almasının ümitleri yeşerttiğini söyleyen Bolat, bu kararın tüm ülkelerce uygulanmasını beklediklerini vurguladı.
Dünya Ekonomisi ve Türkiye’nin Başarısı
Dünyanın savaş, soykırım ve ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu belirten Bolat, Türkiye’nin son 22 yılda yüzde 5,4 büyüme oranı yakaladığını ve 230 milyar dolarlık ekonomiden 1,2 trilyon dolarlık bir ekonomiye ulaştığını, bunu istikrar, reformlar ve altyapı yatırımlarıyla başardığını belirtti.
Yabancı Yatırımlar
Türkiye’nin jeopolitik avantajları nedeniyle yabancı yatırımlar için bir üs haline geldiğini söyleyen Bolat, yabancı yatırım şirketlerinin sayısının 5 bin 600’den 83 bine, yatırım tutarının 14 milyar dolardan 270 milyar dolara yükseldiğini belirtti. İslam ülkelerinden gelen sermayenin de 2 milyar dolardan 30 milyar dolara çıktığını ve Türkiye’nin yabancı yatırımlara eşit muamele ettiğini vurguladı. İslam dünyasıyla yapılan ticaretin toplam ticaretin yüzde 26’sına ulaştığını ve bunun daha da artırılacağını söyledi.
Göçün Yönetimi
Etkinliğin tema olan göç konusunun güvenlik, ekonomik ve sosyal boyutları olduğunu belirten Bolat, düzenli göçü desteklediklerini ve düzensiz göçü engelleyeceklerini söyledi. Göçün ekonomilere dinamizm getirdiğini ve nitelikli insan gücü sağlayabileceğini ifade etti. Hükümetin göçün sebeplerini ortadan kaldırmak, düzenli göçü yönetmek ve göçmenlerin sosyal ve ekonomik entegrasyonunu sağlamak için çalıştığını vurguladı.