enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5029
EURO
36,1862
ALTIN
2.985,50
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Kar Yağışlı
6°C
Pazar Az Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
8°C
Advert

Tekstil ve deri mühendisliklerinde burs projesi maya tuttu

Tekstil ve deri mühendisliklerinde burs projesi maya tuttu
07.08.2019 18:55
353
A+
A-

Türkiye’nin ihracat ve istihdamda lideri Hazır Giyim, Tekstil ve Deri sektörlerinin daha başarılı gençlerin tekstil ve deri mühendisliklerini tercih etmesi için yürüttükleri “Modanın Mühendisleri Projesi”nde burs maya tuttu. 

Deri mühendisliğinde kontenjan ilk tercihlerde yüzde 100 doluluğa ulaşırken, tekstil mühendisliğinde de, doluluk oranı yüzde 100’e yaklaştı. Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölümü’nü 430 puanı olan öğrenciler tercih ederken, İzmir’de, Hazır Giyim ve Tekstil sektörlerinin mühendis ihtiyacına büyük oranda cevap veren Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tekstil Mühendisliklerinde yüzde 100 doluluk oranına ulaştı ve taban puanlarında büyük artışlar göze çarptı.

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş, İzmir’den start alan “Modanın Mühendisleri Projesi”nin kısa sürede Türkiye genelinde faaliyet gösteren 12 ihracatçı birliği ve Tekstil İşverenleri Sendikası’nca benimsendiğini, Ticaret Bakanlığı’nın burs için onay verdiği bir projeye dönüştüğünü kaydetti.

Tekstil mühendisliği eski parlak günlerine geri dönüyor

Tekstil mühendisliklerinin başarılı gençler tarafından tercih edildiği bir iklimi oluşturdukları için mutlu olduklarını dile getiren Sertbaş, “Sektörün ihtiyaç duyduğu mühendisleri sektöre kazandıracağız. YÖK’ün kontenjan verdiği 12 üniversitedeki tekstil mühendisliklerinde doluluk oranı geçen yıllarda yüzde 40’lar seviyesinde kalırken, bu yıl yüzde 92 doluluk oranına ulaştık. Ek yerleştirmelerle tüm tekstil mühendisliklerinde yüzde 100’lük doluluk oranına erişeceğimizi öngörüyoruz. Tüm tekstil mühendisliklerinde taban puanlar ciddi bir artış gösterdi.Önümüzdeki yıllarda tekstil mühendisliklerinin daha çok tercih edilmesini ve eski parlak günlerine dönmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Deri mühendisliği hiç bu kadar popüler olmamıştı

Türkiye’ye yıllık 1.6 milyar dolar döviz kazandıran deri sektörünün mühendis ihtiyacına cevap veren Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölümü uzun yıllar sonra kontenjanını doldurdu. Deri mühendisliğini tercih edenler arasında 430 puanlı gençler yer alıyor.

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, deri sektörünün her yıl en az 25 deri mühendisine ihtiyaç duyduğunu, Türkiye’de deri mühendisliği eğitimi veren tek bölüm olan Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölümü’nden sektöre bu sayıda mezun gelmediğini, deri mühendisliğini daha cazip hale getirmek için sektör olarak başarılı gençlere deri mühendisliğini tercih ettikleri takdirde burs verme kararı aldıklarını, ilk yıldan bölümün kontenjanının yüzde 100 dolmasının ve yüksek puanlı gençlerin bölümü tercih etmesinin mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.

Tekstil mühendisliğini tercih edecek ilk 20 binde yer alan gençler asgari ücret kadar bursa hak kazanacak. 20 ile 50 bin arasındaki gençler asgari ücretin yüzde 70’i oranında burs alabilecek. 50 bin ile 80 bin arasındaki gençler ise; asgari ücretin yarısı kadar burstan yararlanabilecek.

Deri mühendisliğini tercih eden ilk 20 bin arasına giren öğrenciler asgari ücret tutarında burs kazanırken, puan sıralamasında 20 ila 60 bin arasında yer alan öğrencilere asgari ücretin yüzde 70’i kadar, 60 bin ila 100 bin arasında yer alacak olan öğrenciler için ise asgari ücretin yüzde 50’si oranında burs verilecek.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.