enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0033
EURO
37,8557
ALTIN
2.819,96
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
27°C
Bursa
27°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Çok Bulutlu
24°C

Tedavi edilmeyen hepatit ölümcül olabilir

Tedavi edilmeyen hepatit ölümcül olabilir
REKLAM ALANI
28.07.2024 07:23
6
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

Dünya Hepatit Günü: Gizli Tehlikenin Farkında Olun

Dünya Sağlık Örgütü’nün her yıl 28 Temmuz’da kutladığı Dünya Hepatit Günü, bu gizli tehlike konusunda farkındalık yaratmak için bir fırsat sunuyor.

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Prof. Dr. Yasemin Akkoyunlu, hepatitin son derece bulaşıcı bir hastalık olduğunu vurgulayarak, “Karaciğer hücrelerinin iltihaplanmasıyla ortaya çıkan hepatit, bakteri veya virüs kaynaklı olabileceği gibi alkol veya zehirli maddeler gibi enfeksiyon dışı nedenlerle de gelişebilir.” dedi.

Hepatit A ve E: Kötü Hijyenin Sonucu

Hepatit A ve E virüsleri, kötü hijyenik koşullarda hazırlanan yiyeceklerin tüketilmesi veya kan ürünlerinden bulaşır.

Hepatit B: Çok Daha Bulaşıcı

Prof. Dr. Akkoyunlu, hepatit B’nin hepatit C’den 10 kat, HIV’den 100 kat daha bulaşıcı olduğunu vurgulayarak, “Kan nakli, dövme, piercing, diş tedavileri, ortak eşya kullanımı ve cinsel ilişki yoluyla bulaşabilir.” diye belirtti.

Kronik Enfeksiyon: Gizli Tehlike

Hepatit B, C ve D virüsü taşıyan kişilerde enfeksiyon kronikleşebilir ve zamanla karaciğer hasarı, siroz ve hatta karaciğer kanserine yol açabilir. Bu nedenle taşıyıcıların düzenli kontrol yaptırması çok önemlidir.

Tedavi: Uzun ve Önemli

Hepatit B virüsüne karşı ilaç tedavisi mevcuttur. Tedavi süresi, hastalığın evresine ve kişinin durumuna göre en az 3 yıl ve hatta ömür boyu sürebilir.

Erken Belirtiler: Dikkat Edilmesi Gerekenler

Akut hepatit tablosu, halsizlik ve yorgunlukla başlar ve karaciğer hasarı arttıkça idrar renginde koyulaşma ve gözlerde sararma gibi belirtiler eklenir. Virüs kaynaklı enfeksiyonlarda akut dönemde karaciğer yetmezliği ve hatta ölümcül sonuçlar görülebilir.

Aşılama: Korunmanın Anahtarı

Hepatit B virüsü taşıyanların yakınları da taranmalıdır. Hepatit A ve B aşıları günümüzde mevcuttur ve ülkemizde çocukluk çağı aşılarına dahil edilmiştir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.