Dünya Hepatit Günü: Gizli Tehlikenin Farkında Olun
Dünya Sağlık Örgütü’nün her yıl 28 Temmuz’da kutladığı Dünya Hepatit Günü, bu gizli tehlike konusunda farkındalık yaratmak için bir fırsat sunuyor.
Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Prof. Dr. Yasemin Akkoyunlu, hepatitin son derece bulaşıcı bir hastalık olduğunu vurgulayarak, “Karaciğer hücrelerinin iltihaplanmasıyla ortaya çıkan hepatit, bakteri veya virüs kaynaklı olabileceği gibi alkol veya zehirli maddeler gibi enfeksiyon dışı nedenlerle de gelişebilir.” dedi.
Hepatit A ve E: Kötü Hijyenin Sonucu
Hepatit A ve E virüsleri, kötü hijyenik koşullarda hazırlanan yiyeceklerin tüketilmesi veya kan ürünlerinden bulaşır.
Hepatit B: Çok Daha Bulaşıcı
Prof. Dr. Akkoyunlu, hepatit B’nin hepatit C’den 10 kat, HIV’den 100 kat daha bulaşıcı olduğunu vurgulayarak, “Kan nakli, dövme, piercing, diş tedavileri, ortak eşya kullanımı ve cinsel ilişki yoluyla bulaşabilir.” diye belirtti.
Kronik Enfeksiyon: Gizli Tehlike
Hepatit B, C ve D virüsü taşıyan kişilerde enfeksiyon kronikleşebilir ve zamanla karaciğer hasarı, siroz ve hatta karaciğer kanserine yol açabilir. Bu nedenle taşıyıcıların düzenli kontrol yaptırması çok önemlidir.
Tedavi: Uzun ve Önemli
Hepatit B virüsüne karşı ilaç tedavisi mevcuttur. Tedavi süresi, hastalığın evresine ve kişinin durumuna göre en az 3 yıl ve hatta ömür boyu sürebilir.
Erken Belirtiler: Dikkat Edilmesi Gerekenler
Akut hepatit tablosu, halsizlik ve yorgunlukla başlar ve karaciğer hasarı arttıkça idrar renginde koyulaşma ve gözlerde sararma gibi belirtiler eklenir. Virüs kaynaklı enfeksiyonlarda akut dönemde karaciğer yetmezliği ve hatta ölümcül sonuçlar görülebilir.
Aşılama: Korunmanın Anahtarı
Hepatit B virüsü taşıyanların yakınları da taranmalıdır. Hepatit A ve B aşıları günümüzde mevcuttur ve ülkemizde çocukluk çağı aşılarına dahil edilmiştir.