Kalp hastalıkları dünya genelinde başlıca bir ölüm nedeni olmaya devam ediyor, ancak çileklerin kalp sağlığını desteklemenin ve kolesterolü düzenlemenin lezzetli ve doğal bir yolu olabileceği ortaya çıktı.
Çilekleri düzenli olarak tüketmenin (günde 1-4 fincan) kalp sağlığıyla ilgili önemli faydaları olduğu bulundu. Kaliforniya Üniversitesi Davis’teki araştırmacılar tarafından yapılan ve California Çilek Komisyonu tarafından desteklenen bir inceleme, 2000-2023 yılları arasında yayınlanan 47 klinik çalışma ve 13 gözlemsel çalışmanın sonuçlarını değerlendirdi.
Çilekler, polifenoller ve lif gibi faydalı bitki besinleri bakımından zengindir. Bu besinlerin iltihabı azalttığı, “kötü” kolesterol (LDL) ve trigliseritleri düşürdüğü görüldü. Bu etkiler, kalp sağlığının iyileştirilmesine ve kardiyovasküler risk faktörlerinin daha iyi yönetilmesine yol açar.
Çilek, ister taze ister dondurulmuş ister kurutulmuş halde tüketilsin, kalp sağlığı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Özellikle kalp hastalığı riski yüksek olanlar için günlük bir fincan çilek faydalı olabilir.
“Çilekler kalp sağlığına faydalı bitki besinleri açısından zengindir,” diyor araştırmanın baş araştırmacısı Dr. Roberta Holt. “İncelememiz, düzenli çilek tüketiminin yalnızca kolesterolü düşürmekle kalmayıp aynı zamanda kalp hastalığının temel nedeni olan iltihabı azaltmaya da yardımcı olduğunu buldu. Bu, günlük rutininize sadece bir fincan çilek eklemenin kardiyovasküler olay riskinizi önemli ölçüde azaltabileceği anlamına geliyor.”
Kalp sağlığının yanı sıra çilekler beyin sağlığı için de faydalı olabilir. İnceleme, çileklerin zengin flavonoid içeriği sayesinde bilişsel gerilemeyi geciktirmeye ve bunamaya karşı korumaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Çilekler bilişsel işlevi destekleyebilir ve yaşlanma sürecine bağlı oksidatif stresi azaltabilir.
“İnsanlar sağlıklarını yönetmek için doğal çözümler arıyorlar ve çilekler kalp sağlığını desteklemek için uygun fiyatlı, lezzetli ve kullanışlı bir yol sunuyor,” diyor beslenme uzmanı Toby Amidor. “Çilekler, özellikle C vitamini olmak üzere bitki besinleri, lif ve vitaminlerle doludur. Smoothielere, yoğurda, salatalara kolayca eklenebilir veya atıştırmalık olarak tüketilebilirler.”