Sağlıklı ve Uzun Yaşamın Sırrı Prof. Dr. Canan Karatay’dan
Ünlü kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, sağlıklı beslenme ve uzun yaşam hakkında önemli önerilerde bulundu.
Bol Bol Çay ve Hamsi
“Bol bol çay için,” diyen Karatay, çayın güçlü antioksidanlar içerdiğini ve dinç tuttuğunu vurguladı. Ancak çayın şekersiz tüketilmesi gerektiğini belirtti.
Karatay ayrıca, Karadeniz insanının bolca tükettiği hamsiyi kızartmamak gerektiğine dikkat çekti. “Kızartma kanserojendir” diyen Karatay, hamsiyi kızartmadan tüketmenin daha sağlıklı olduğunu söyledi.
Kuyruk Yağı ve Kavurma
Anadolu’da yaygın olan sabah-öğlen kavurma yeme alışkanlığına da değinen Karatay, “Kavurmayı yağıyla birlikte yemelisiniz” dedi. Kavurmada kullanılan kuyruk yağının sağlıklı olduğunu ve yaşlanmayı önlediğini söyledi.
Diğer Öneriler
Karatay, beslenmede hayvansal ürünlerin önemini vurguladı. Sakatatların faydalı olduğunu ve etin antikor üretimi için gerekli olduğunu belirtti.
Bitkisel yağlardan kaçınılması gerektiğini söyleyen Karatay, doğal yağların sağlığa zararlı olmadığını, kilo alımına yol açmadığını ifade etti. Ancak şeker tüketiminin kilo alımında önemli bir faktör olduğuna dikkat çekti.