İspanya’da 23 Temmuz’da yapılan erken genel seçimlerin ardından sol koalisyon hükümetin kurulabilmesi için ayrılıkçı partiler ve sol partilerin girişimiyle, Katalanca, Baskça ve Galiçyaca ülke tarihinde ilk kez Mecliste konuşuldu. Meclis Divanı’nın …
İspanya’da 23 Temmuz’da yapılan erken genel seçimlerin ardından sol koalisyon hükümetin kurulabilmesi için ayrılıkçı partiler ve sol partilerin girişimiyle, Katalanca, Baskça ve Galiçyaca ülke tarihinde ilk kez Mecliste konuşuldu.
Meclis Divanı’nın aldığı karar gereği, şimdiye kadar sadece bulundukları bölgelerin yerel parlamentolarında, resmi kurumlarında ve okullarında kullanılan İspanya’nın resmi ortak dilleri Baskça, Katalanca ve Galiçyaca Meclise girdi.
Ortak dillerin Mecliste kullanımının daimi olması için sunulan önerinin görüşüldüğü Genel Kurulda, ayrılıkçı partiler ve sol partilerin milletvekillerinden Katalanlar; ERC ve Junts partileri ve Galisyalılar; BNG partisi, sadece kendi dillerinde konuşma yaparken, Basklılar; Eh Bildu ve PNV partileri hem Baskça hem de İspanyolca konuşma yaptı.
Meclisteki 350 milletvekili ilk kez kendilerine dağıtılan kulaklıkları takarak konuşmaları dinledi.
Ortak dillerin kullanımından dolayı Meclise 12 tercüman ve yeni teknik ekipman alınırken, bu uygulamanın sadece yıl sonuna kadar maliyetinin 280 bin avro olacağı bilgisi verildi. Diğer yandan ortak dillerin Mecliste kullanılmasının, “Fikir birliği olmadan ve zorlamayla alınan bir karar olduğunu, zaman kaybına, ek maliyete ve kargaşaya yol açacağını” savunan sağ görüşlü Halk Partisi (PP) ve aşırı sağcı Vox tepki gösterdi.
Vox milletvekilleri, konuşmaların başlamasıyla Genel Kurul salonunu terk etti.
Meclisteki konuşmalarda bağımsızlık yanlısı siyasi partiler, “Tarihi bir gün yaşandığını, İspanya’nın çok ulusluluğunu tanıyan normalleşme sürecinde bir adım atıldığını” dile getirdi.
Bask, Katalonya, Galisya, Balear Adaları, Valensiya gibi özerk yönetimlerin yerel parlamentolarında ya da bu bölgelerin kendi eğitim sistemlerinde ortak diller serbest şekilde kullanılıyor. Ortak dillerin Mecliste daimi olarak kullanılmasıyla ilgili önerinin bu hafta kabul edilmesi öngörülüyor.
Bu arada İspanya hükümeti, Katalanca, Baskça ve Galiçyaca dillerinin Avrupa Birliği (AB) kurumları içinde resmi diller olarak kabul edilip kullanılması için de girişim başlattı.