enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Kar Yağışlı
8°C
Bursa
8°C
Hafif Kar Yağışlı
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Pazartesi Az Bulutlu
8°C
Salı Az Bulutlu
10°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Advert

Süt ürünlerinden 600’ün üzerinde mikroorganizma

Süt ürünlerinden 600’ün üzerinde mikroorganizma
19.01.2019 13:06
316
A+
A-

TAGEM Genel Müdürü Kayacan, “Hayvancılığın fazla olduğu Bursa, Balıkesir, Kütahya ve Bilecik başta olmak üzere 300’e yakın geleneksel süt ürünü toplanmış ve 600’ün üzerinde de mikroorganizma elde edilmiştir.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü (TAGEMÖzkan Kayacan, Bursa’da kurulan Ulusal Gıda Starter Kültür Gen Bankasının açılışından bu yana çeşitli illerden 300’e yakın geleneksel süt ürünü toplandığını ve 600’ün üzerinde mikroorganizmanın elde edildiğini belirtti.

Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde kurulan Ulusal Gıda Starter Kültür Gen Bankası “Süt Ürünleri Pilot Tesisi“nin açılışı, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve TAGEM Genel Müdürü Özkan Kayacan’ın katılımıyla gerçekleşti.

Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Ulusal Gıda Starter Kültür Gen Bankası toplantı salonunda yapılan “Süt Ürünleri Gen Kaynaklarımızı Geleceğe Aktarıyoruz” panelinin açılışında konuşan Kayacan, tüm dünyada genetik kaynakların korunmasına yönelik uluslararası, bölgesel ve ulusal kültür koleksiyonlarının kurulduğunu aktardı.

Dünyada 68 ülkede 600 kültür koleksiyonunda 1 milyon 750 bin mikroorganizmanın bulunduğunu anlatan Kayacan, “Yoğurt ve peynir gibi fermente ürünlerin üretiminde kullanılan özellikleri belirlenmiş mikroorganizmalara da ‘starter kültür‘ adı verilmektedir. Ülkemizde henüz starter kültür üretilmediğinden yurt dışından alınan kültürler kullanılmakta ancak kullanılan bu kültürler de maalesef Türk damak tadına uymamaktadır. Ülkemize özgü geleneksel ürünlerimizden bakterilerin izolasyonu ve tanımlanması da bu yüzden büyük önem arz etmektedir.” diye konuştu.

Kayacan, Gen Bankasının ülkenin değişik yörelerinden elde edilen özellikle endüstriyel değeri olan fermente ürünlerdeki mikroorganizmaların tespiti ve tanımlanması, gıdalarda mikroorganizma kültür koleksiyonunun oluşturulmasına, fermente ürünlerde kullanılacak starter kültürlerin üretim koşullarının ortaya konulmasına, elde edilen kültürlerin Ar-Ge çalışmalarında kullanılmasına, özel sektörün ihtiyaç duyduğu endüstriyel kültürlerin de ticari olarak üretimine destek sağlanmasına, ulusal gıda gen kaynaklarının tescil edilmesi ve korunmasına, kamu ve özel sektörün konuyla ilgili ihtiyaç duyduğu eğitimlerin verilmesine imkan sağlayacağını vurguladı.

Gen kaynaklarının korunması adına yapılan çalışmaların hayırlı olmasını dileyen Kayacan, “Gen Bankamızda açılışından günümüze özellikle hayvancılığın fazla olduğu Bursa, Balıkesir, Kütahya ve Bilecik başta olmak üzere 300’e yakın geleneksel süt ürünü toplanmış ve 600’ün üzerinde de mikroorganizma elde edilmiştir. Açılışını yaptığımız Süt Ürünleri Pilot Tesisimiz, gıda sektörü paydaşlarımız ve üniversitelerimizin Ar-Ge çalışmalarında ortak olarak kullanılacaktır.” diye konuştu.

“Ciddi bir gıda terörü var”

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş da farklı kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak şehre değer katmaya çalıştıklarını söyledi.

Aktaş, yeniden belediye başkan adayı olduğunu anımsatarak, “Bu dönem için taahhüt etmeyi düşündüğüm konulardan biri de gıda terörüne son vermek. PKK terörünü, farklı terör odaklarını konuşuyoruz ama gıda terörünü çok fazla konuşmuyoruz. Bana göre ciddi bir gıda terörü var. Bu manada Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü önemli bir işlevi yerine getiriyor.” dedi.

Muhabir: Elif Özlem Çelikler – AA – BURSA

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.