DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
25°C
Bursa
25°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
29°C
Pazartesi Çok Bulutlu
30°C
Salı Hafif Yağmurlu
29°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
29°C
Advert
Advert

Srebrenitsa katliamı 29. yılında anılıyor: Srebrenitsa’da neler yaşandı?

Srebrenitsa katliamı 29. yılında anılıyor: Srebrenitsa’da neler yaşandı?
Advert
11.07.2024 10:46
4
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Srebrenitsa Katliamı’nın 29. Yılı

Srebrenitsa katliamı, Avrupa tarihinin en karanlık olaylarından biri olarak 29 yıl geride kaldı. Bu yıl da katliamda hayatını kaybedenlerin kimliği belirlenen cenazeleri son yolculuklarına uğurlanacak.

Srebrenitsa Katliamında Hayatını Kaybeden 14 Kişi Daha Toprağa Verilecek

Bosna Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’da 1995 yılında Sırp güçleri tarafından gerçekleştirilen soykırımda öldürülen ve kimlikleri tespit edilen soykırım kurbanlarından 14’ü, 11 Temmuz 2024 tarihinde toprağa verilecek.

Srebrenitsa Katliamı’nda Neler Yaşandı?

11 Temmuz 1995’te Sırp askerleri Srebrenitsa’yı işgal etti ve Birleşmiş Milletler bünyesindeki Hollanda askerlerine sığınan sivil Boşnaklar’ı Sırplara teslim etti. Sırp güçleri, kadın ve çocukların ayrılmasına izin verirken, en az 8.372 Boşnak erkeğini katletti ve cesetlerini toplu mezarlara gömdü.

Srebrenitsa Katliamı’nın Anısına Toprağa Verilecek Kurbanlar

Bu yıl toprağa verilecek kurbanların isimleri şöyle:

  • Beriz Mujic
  • Hamed Salic
  • Hasib ve Camil Efendic kardeşler
  • Mehmed Krdzic
  • Sabrija Omic
  • Musan Siljkovic
  • Sakib Harbas
  • Ahmet Jasarevic
  • Nevres Salihovic
  • İbrahim Salkic
  • Midhat Basic
  • Hajdin Mustafic
  • Latif Mandzic

Srebrenitsa Katliamı: Avrupa’nın Orta Yerinde İşlenen Soykırım

Srebrenitsa katliamı, Bosna-Hersek İç Savaşı’nda Sırp güçleri tarafından gerçekleştirilen en büyük toplu insan kıyımıydı. 1995’ten bu yana Avrupa’da yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul ediliyor. Birleşmiş Milletler Srebrenitsa’yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına rağmen, 400 Hollanda barış gücü askeri katliamı önleyemedi.

Silahları Elinden Alınan Halk Katledildi

Sırp güçleri Srebrenitsa’ya yönelik saldırılarını arttırdığında, Müslümanlar Hollanda barış gücünden silahlarını geri almak için başvuru yaptı ancak bu başvuru Hollanda komutanı tarafından reddedildi. Hollandalı askerler kenti boşalttı ve 25 bin mülteciyi Sırp güçlerine teslim etti.

Srebrenitsa Katliamı: Soykırım Kararı ve Suçluları

2007 yılında Hollanda’daki Uluslararası Adalet Divanı, Srebrenitsa katliamını “soykırım” olarak nitelendirdi. Sırp komutan Ratko Mladic, Lahey Adalet Divanı’nda soykırım dahil olmak üzere birçok suçtan müebbet hapse mahkum edildi. Eski Bosnalı Sırp lider Radovan Karadzic de aynı mahkemede soykırım ve diğer suçlardan 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Srebrenitsa katliamında rol oynayan birçok Sırp yetkili, farklı mahkemelerde toplam 699 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Davalarda yargılanan ancak ICTY’deki duruşması sürerken hayatını kaybeden eski Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Milosevic de Srebrenitsa soykırımında suçlanıyordu.

Srebrenitsa katliamı, insanlığın karanlık yüzüne bir ayna tutan, adaletin önemini hatırlatan ve unutulmaması gereken bir trajedi olarak tarihe geçti.

Advert
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.