SPK’dan Royal Halı’nın eski yönetimi Nakıboğlu ailesine suç duyurusu SPK; Royal Halı’nın eski yöneticileri olan ve aralarında firari sanıklarında yer aldığı Nakıboğlu ailesi hakkında suç duyurusunda bulundu
EKONOMİ – SPK’dan Royal Halı’nın eski yönetimi Nakıboğlu ailesine suç duyurusu Sermaye Piyasası Kurulu; yayınladığı haftalık bültende Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) “para kasası” olarak bilinen Naksan Holding’in ve Royal Halı’nın geçmiş dönem yönetiminde yer alan Nakıboğlu ailesi hakkında suç duyurusunda bulundu. Royal Halı’nın eski yönetimi Nakıboğlu ailesine “şirketin karının/mal varlığının ilişkili tarafları lehine azaltılması, muhasebe kayıtlarında oynama yapılması” gibi başlıca nedenlerden dolayı suç duyurusunda bulunduğu duyuruldu.
Kurul, cezayı “Royal Halı İplik Tekstil Mobilya Sanayi ve Ticaret AŞ (Şirket)’nin hesap ve işlemlerinin 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu (SPKn) ve ilgili mevzuat kapsamında incelenmesi sonucunda, aşağıdaki tabloda yer verilen suç duyurularının/ihbarlarının yapılmasına karar verilmiştir.” şeklinde duyurdu. Tabloda yer alan isimler arasında ise ABD’de lüks hayat süren firari FETÖ’cü Osman Nakıboğlu başta olmak üzere yönetimde görevde bulunmuş aile fertlerinin hepsi yer alıyor.
Örgütün önde gelen isimleri arasında olan Taner Nakıboğlu, Osman Nakıboğlu, Cahit Nakıboğlu, Cihan Dağcı, Adnan Kısa, Çetin Doğan isimlerine “Şirket’in karının/mal varlığının ilişkili tarafları lehine azaltılması, Şirket kayıtlarında muhasebe hilesi yapılarak finansal tablo ve raporların gerçeği yansıtmayan şekilde düzenlenmesi, Şirket’in mal varlığının Şirket aleyhine olacak şekilde ilişkili olmayan taraflar lehine kullanılması” sebeplerinden dolayı suç duyurusunda bulunuldu.
2014 yılında haklarında soruşturma başlayınca yurt dışına kaçan Nakıboğlu ailesi üyelerinin Naksan Holding üzerinden gayri resmi hesaplardan FETÖ’ye yüklü miktarda para transferi yaptığı belirlendi.
Naksan Holding bünyesinde enerjiden nakliyata, inşaattan teknolojiye birçok alanda faaliyet gösterilen 51 şirkettin bir çoğunda tepe yönetici olan Osman Nakıboğlu ve oğlunun, haklarındaki yargı sürecine rağmen bazı kaynakları yurt dışına kaçırdığı ortaya çıkmıştı.
Gaziantep’in çeşitli yerlerindeki iş yeri, konut, iş hanı gibi taşınmazların satılarak paranın parça parça Osman Nakıboğlu hesabına aktarıldığı ve bu miktarın yaklaşık 22 milyon dolar olduğu belirlenmişti.
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında hakkında gözaltı kararları bulunan Osman ve Bahaeddin Nakıboğlu, bu kaynakla Amerika’da Silikon Vadisi’nde işyeri açtı.
Firari Osman Nakıboğlu, işyerinden çıkışında beyaz renkli son model Mercedes aracına binerken AA tarafından görüntülendi. Ayrıca Nakıboğlu ailesine ait 3-4 lüks araç daha olduğu öğrenildi.
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve vergi müfettişleri bilirkişi raporlarının da yer aldığı 628 sayfalık iddianamede, şirketlerin satışlarının yüzde 70’inin kayıt altına alındığı, kayıt altına alınmayan satışlardan elde edilen gelirlerin de ortaklardan alınmış gibi muhasebeleştirildiği ve şirketlerin ortaklara borçlandırıldığı belirtildi.
İddianamede, şirketlerin yasal olmayan gelirinden FETÖ/PDY ile iltisakı nedeniyle kapatılan dernek ve kurumlara “zekat” başlığı altında yüksek meblağlarda para gönderildiğinin de tespit edildiği bilgisi yer aldı.
İddianamede, Naksan Holding’in ortak ve yöneticisi 25 sanığın, “silahlı terör örgütü yönetme, terörizmin finansmanı hakkında kanuna muhalefet, suç gelirlerinin önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerini aklama ve vergi usul kanununa muhalefet” suçlarından cezalandırılması talep edildi.
FETÖ elebaşı, Nakıboğlu ailesinin evinde kalmış
İddianamede, FETÖ’nün kentteki sözde yöneticileri tarafından “süper abi” diye hitap edilen Taner Nakıboğlu’nun ismi, örgüt elebaşı Fetullah Gülen tarafından verilen ve mütevelli heyeti başkanı olduğu Zirve Üniversitesinde de geçmiş ayrıca, holdinge kayyum atanması ihtimali üzerine ekonomi, maliye ve hukuk bölümlerinden akademisyenlerle “hileli iflas” toplantıları yaptığı bilgisine yer verildi.
Nakıboğlu ailesinin fertlerinin, Gaziantep’teki FETÖ/PDY ile iltisakı nedeniyle kapatılan bazı derneklerin yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğü veya yönetiminde yer aldığı kaydedilen iddianamede, 1998 yılında hakkında yakalama kararı çıkarılan terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen’in, Suriye üzerinden Gaziantep’e geldiği ve Nakıboğlu ailesinin evinde kaldığı ifade edildi.
SPK, geçmiş dönemde Royal Halı yönetimini elinde bulunduran bu isimlerden dolayı zarara uğrayan yatırımcıların suç duyurusunda bulunabileceklerini
“Yukarıda Şirket ile ilgili olarak ayrıntıları verilen suçlar nedeniyle (varsa) zarara uğrayan yatırımcıların, genel hükümler çerçevesinde, yasal koşulların oluşması halinde, suç teşkil eden bahse konu işlemlerde sorumluluğu bulunan kişiler aleyhine dava açabilecekleri hususunun Kurulumuz Bülteni aracılığıyla kamuya duyurulmasına karar verilmiştir.” açıklamasıyla duyurdu.
Borsacidan.com