enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
6°C
Pazar Çok Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Son kullanım tarihi geçmiş yumurtalarda 3 hafta kuralına dikkat!

Son kullanım tarihi geçmiş yumurtalarda 3 hafta kuralına dikkat!
19.09.2024 10:16
13
A+
A-

Son Kullanma Tarihi Geçmiş Gıdalar

Evlerimizde son kullanma tarihi geçmiş gıdalar sıklıkla karşımıza çıkıyor. Bu durum gıda israfına ve sağlığımızla ilgili endişelere yol açıyor. Peki, bu gıdalar gerçekten zararlı mı? Uzmanlar bazı gıdaların son kullanma tarihinden sonra da tüketilebileceğini belirtiyor.

Yumurta: Tazelik Testi

Buzdolabında saklanan yumurtalar son kullanma tarihinden yaklaşık üç hafta daha tüketilebilir. Ancak yumurtanın tazeliğini anlamak için basit một test yapılabilir: Yumurtayı su dolu bir kaba bırakın. Taze yumurta dibe çökerken bayat yumurta suyun üzerinde yüzer.

Süt: Tadı ve Kokusu Önemli

Sütün tadı ve kokusu bozulmamışsa son kullanma tarihinden kısa bir süre sonra da tüketilebilir.

Ekmek: Buzdolabı Ömrü

Ekmeğin ömrünü uzatmak için buzdolabı kullanılabilir. Buzdolabında saklanan ekmek yaklaşık bir hafta daha taze kalır.

Yoğurt: Koruyucu Film Önemli

Yoğurdun koruyucu filmi açılmadığı sürece satış tarihinden itibaren iki hafta boyunca taze kalır.

Yeşil Salata: Tazelik Önemli

Yeşil salatalar ne kadar taze olursa o kadar lezzetli ve sağlıklıdır. Ancak çürümüş veya küflenmiş kısımları ayırmak koşuluyla eski salatalar da tüketilebilir.

Konserve Yiyecekler: Dayanıklılıkları Yüksek

Konserve yiyeceklerin son kullanma tarihleri oldukça uzundur. Tenekenin veya kavanozun herhangi bir hasarı veya şişliği yoksa ve serin bir yerde saklandıysa konserve dört yıla kadar tüketilebilir.

Turşu: Uzun Süre Saklanabilir

Turşular buzdolabında hava almayan bir kapta iki yıla kadar saklanabilir. Ancak bu süre içinde yumuşamaya başlayabilirler.

Bisküvi: Ambalaj Önemli

Bisküviler zamanla tazeliğini kaybederek bayatlaşabilir. Ancak ambalajı açılmamış bisküvileri son kullanma tarihinden birkaç hafta sonra da tüketilebilir. Açılmış paketleri ise hava almayan kaplarda saklayarak ömrünü uzatabilirsiniz.

Çikolata: Beyaz Tabaka Endişesi Yok

Çikolatanın üzerinde zamanla beyaz bir tabaka oluşabilir. Bu durum çikolatanın içindeki yağın kristalize olmasından kaynaklanır ve zararlı değildir. Tadı bozulmamışsa çikolatayı güvenle tüketebilirsiniz.

Kuru Makarna: Uzun Ömürlü Besin

Kuru makarna doğru koşullarda saklandığında oldukça uzun ömürlü bir besindir. Serin, kuru ve hava almayan bir ortamda saklanan makarnayı üç yıla kadar güvenle tüketebilirsiniz.

Sert Peynirler: Küf Sorunu Yok

Çedar gibi sert peynirlerin dış kısmındaki küfü keserek kalan kısmını tüketebilirsiniz. Küf peynirin iç kısmına işlemez.

Dondurulmuş Sebzeler: Uzun Ömürlü Değil

Dondurulmuş sebzeler doğru koşullarda saklandığında uzun süre dayanabilir. Ancak uzun süre dondurulan sebzelerin tadı ve dokusu bozulabilir.

Tuz, Pirinç, Hardal: Uzun Ömürlü Besinler

Tuz, pirinç ve hardal gibi bazı besinler doğru koşullarda saklandığında neredeyse sonsuza kadar dayanabilir.

Unutmayın: Bu bilgiler genel geçer bilgilerdir. Kötü kokan, rengi veya dokusu değişmiş gıdaları tüketmekten kaçının. Şüpheye düştüğünüz durumlarda bir uzmana danışabilirsiniz.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.