enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5197
EURO
36,1843
ALTIN
2.962,97
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
7°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

SKANDAL: Tapulu mala kondular

SKANDAL: Tapulu mala kondular
09.12.2018 18:34 | Son Güncellenme: 09.12.2018 18:35
295
A+
A-

Görükle’de bulunan ve senelerdir imara aykırı olduğu iddia edilen Trio isimli AVM ve Yaşam Merkezinin arazisinin Üniversitenin tapulu malı olduğu ortaya çıkarıldı.

Yapımcı firma ile anlaşmayı imzaladığı iddia edilen Nilüfer Belediyesi, ortaya çıkan bu durumun tamir edilmesi amaçlı olarak Fethiye Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan Müjdat Gezen Sanat Merkezi ile Trio’nun takas edilmesini önerdi

Türkiye, gerçekten gariplikler ülkesi. Hani, “kim ne bulursa onun sahibi olur” diye eskilerden kalma bir deyim var. Bursa’da da bu deyim gerçek olmuş. Görükle’de bulunan bir AVM’nin Belediye arazisi üzerine yapıldığı konuşulurken, arazinin asıl sahibinin Üniversite olduğu ortaya çıkarılmış.

İddialara göre,  Nilüfer Belediyesi, bir yapımcı firma bulup, Görükle Beldesinin hemen girişindeki ….. metrekare alanı, Park ve Yaşam Merkezi yapılması için sözleşme imzalamış. Firma, gerekli projeleri yine Nilüfer Belediyesi’ndeki bir etkili ve yetkili kişiye projeleri çizdirilmiş. Sonra inşaat başlatılmış. Öğrenci yurtları, AVM, Spor aktivite merkezleri kurulmuş.

İşin özü, park yapılacağı söylenilen alan tam bir ticarethaneye dönüşmüş. Buradan, işletme sahipleri piyasa şartlarına göre gelir elde etmeye başlamışlar.

Arsa üniversitenin çıktı

Uludağ Üniversitesi’nde yönetim değişikliği ile beraber, Nilüfer Belediyesi ile yeni yönetim arasında pek çok konuda anlaşmazlıklar baş göstermiş.

Belediyenin olaya ideolojik olarak baktığını, kamu yönetimi anlayışı veya hizmette devamlılık ilkesine göre hareket etmediğini iddia eden Üniversite yönetimi, arazinin amaç dışı kullanımı olduğunu belirterek, söz konusu alanın kendilerine iade edilmesini istemişler.

Üstünü üstlük, arsanın tapusunun da Uludağ Üniversitesinin malı olduğu ortaya çıkarılmış. Bununla birlikte, yap-işlet-devret modeli ile yapıldığı iddia edilen AVM ve diğer tesislerle ilgili olarak, gerekli kamu izinlerin olmadığı iddiaları da ortaya atılıyor.

Çünkü, Kanunlara göre, herhangi bir kamu kurum veya hazine malında yap-işlet-devret modeli ile projelendirme yapılabilmesi için Bakanlar Kurulu’nun izni alınması gerekli. Görükle’de yapılan Trio için bu iznin var olup olmadığı ise henüz bilinmiyor.

Trio yerine Müjdat Gezen Binası

Nilüfer Belediyesi, Fethiye Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan Kültür alına tiyatro binası yapılması için ülkemizin ünlü sanatçılarından Müjdat Gezen ile anlaştı.

Sanatçı Müjdat Gezen, kendi ifadesine göre varını yoğunu bu kültür merkezi için harcayıp, üzerine birde kredi ile borçlanıp binayı yaptı. Sonra, binaya, imar uygulamalarına uygun olmadığı gerekçesiyle Yapı Kullanma izni verilmedi. Bütün bu olanlar, o dönemlerde kamuoyu önünde uzun süre tartışıldı.

Sanatçı Müjdat Gezen binayı bırakıp, sözleşmeyi feshi ettiğini beyan etti. Belediye ile aralarındaki son durumun ne olduğu konusunda ise unutturma ve vakte yayılıp uyutulma uygulaması nedeniyle neticeyi öğrenemedik.

İddialara göre, Nilüfer Belediyesi Trio’nun arazisinin Uludağ Üniversitesi arazisi olduğunun ortaya çıkması üzerine, üniversite yönetimine bir teklifte bulundu.

“Size Müjdat Gezen Sanat Merkezini verelim, Trio bizim olsun.”

Üniversite yönetimi, “bizim zaten kendi bünyemizde kültür merkezimiz var. Birde kampus alanı dışında böyle bir merkeze de ihtiyacımız yok. Siz, şu anda ortaya çıkan bilgilere göre işgal altında bulunan arazimizi bize geri verin. Zaten Müjdat Gezen Sanat Merkezi ile hem imar hem de üzerindeki hacizler nedeniyle sıkıntılı durum söz konusu” cevabını vermiş.

Bu durumda, ortaya ilginç bir olay çıkmış. İddialara göre, Nilüfer Belediyesi, üzerinde hiçbir hakkı olmadığı iddia edilen bir araziyi, başkasına ait bir mülkü, kendi mülküymüş gibi hareket ederek, üçüncü şahıslarla sözleşme imzalayıp, ticarethane durumuna getirmiş.

Adliyelik oldular

Görükle Trio AVM ve Yaşam Merkezi konusunda anlaşamayan Nilüfer Belediyesi ile Üniversite konunun adli yoldan çözümlenmesi için mahkemelik oldu.

Konunun iki boyutu var, birincisi Nilüfer Belediyesi’nin hak sahibi olmadığı anlaşılan bir alanı kendi alanıymış gibi başkalarına vermesi iddiası.

İkinci iddia ise, Belediyenin bu durumu kabullenip, çözüm olarak Müjdat Gezen Sanat Merkezi ile Trio’nun takas edilmesi teklifi.

Her iki bölge arasındaki ekonomik değer, pek çok kişiye göre eşdeğer değil. Çünkü, Görükle’deki alan ve arazi ücretleriyle, Fethiye Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nin ekonomik değerlerinin aynı olmadığı görüşündeler.  Trio arazisi ve binaları, Müjdat Gezen Kültür Merkezi arazi ve binalarından en az 5 kat daha fazla…

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.