Yiyecek veya güzellik ürünlerinden farklı olarak kıyafetlerimiz uzun bir içerilik listesiyle birlikte gelmez; ancak içlerinde şişirtici sayıda endişe verici kimyasal maddeler bulunabilir. Leke tutmaz , kırışmaz dayanıklıdır; modern giyisiler her …
Yiyecek veya güzellik ürünlerinden farklı olarak kıyafetlerimiz uzun bir içerilik listesiyle birlikte gelmez; ancak içlerinde şişirtici sayıda endişe verici kimyasal maddeler bulunabilir. Leke tutmaz , kırışmaz dayanıklıdır; modern giyisiler her şeyin üstesinden gelebilir, ancak onu bu kadar etkileyici kılan kimyasallar veya bunların sağlığımıza neler yapabileceği hakkında çok az şey biliyoruz.
Her ne kadar temiz cilt bakımı ve makyaj ürünlerinin popülaritesi artıyor olsa da, her gün, gün boylu boyunca cildimizi saran giysilerin üretiminde hangi kimyasalların yer aldığına dair yeterince bilgi verilmiyor. Sonuçta cildimiz vücudumuzun en büyük organıdır ve sürekli olarak potansiyel olarak kimyasallarla kaplı giysiler giydiğimizde, bunun bizi nasıl etkileyeceğini düşünmemiz gerekmez mi? Giysilerdeki toksin kimyasalların vücudumuza etkileri nelerdir?
Tarım ilaçları
Geleneksel pamuk (organik olmayan) , bitmiş pamuk ürününde kalan birçok pestisit kullanılarak yetiştirilir . Pestisitler iyi bilinen toksinlerdir ve insanlarda solunum sorunları ve hatta kanser dahil olmak üzere önemli sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir.
NE YAPMALISIN?
⦁ Bunun yerine organik pamuk veya yetiştirme sürecinde çok az pestisit gerektiren veya hiç böcek ilacı gerektirmeyen kenevir ve keten gibi malzemeleri tercih edin. Bu malzemeler vücudunuz için de daha iyidir çünkü polyester gibi cilt tahrişine neden olabilecek sentetik kumaşlardan yapılan giysilerin aksine cildinizin doğal olarak nefes almasına izin verirler.
Boyama işlemi
AZO boyaları
Azo boyalar, ucuz olmaları ve güçlü sonuç vermeleri nedeniyle giysilerin boyanmasında kullanılan, ancak bozulduklarında ne yazık ki kanserojen bir yapıya sahip olan bir boya grubudur. Her ne kadar bu boyalar zehirlilikleri nedeniyle AB’de yasaklanmış olsa da , dünyanın diğer yerlerinde üretilen hızlı moda giysilerde hala yaygın olarak kullanılıyorlar. Azo boyaları suda çözünebildiğinden, cildinizin onları kolayca emebilmesini sağlar ve sonuç olarak cilt ve göz tahrişi gibi semptomlara neden olabilir.
NE YAPABİLİRSİN?
⦁ Bitkisel boyalı veya hiç boyanmamış, genellikle “boyanmamış”, “ağartılmamış” veya “doğal” olarak adlandırılan kıyafetleri arayın.
⦁ Etikette GOTS veya Oeki- Tex sertifikası olup olmadığına bakın , çünkü bu kuruluşlar sertifikalandırdıkları giysilerde toksin kimyasalların ve boyaların kullanımını yasaklamaktadır. Kurallar farklılık gösterebileceğinden tam sürümü kontrol ettiğinizden emin olun.
⦁ Fazla boyanın yıkandığından emin olmak için giysinizi ilk giymeden önce yıkayın.
Bitirme işlemi
Formaldehit
Algıladığınız “yeni kıyafet kokusunun” büyük olasılıkla zehirli kimyasal boyaların kokusu olduğunu biliyor muydunuz? Büyüleyici, değil mi? Kırışmaya karşı dayanıklı ve leke tutmaz olarak etiketlenen giysiler, mükemmel koruma özelliklerine sahip olduğundan genellikle formaldehit kullanılarak kimyasaldır. Bu kimyasal kanserojendir ve ciltte tahrişe neden olduğu, hatta baş ağrısına veya boğaz ağrısına neden olduğu bilinmektedir.
Pfas ve pfcs
Lekeye veya suya dayanıklı giysiler genellikle bu şekilde PFAS (per- ve polifloroalkil maddeler) veya PFCS (Perflorokarbon) adı verilen bir grup kimyasal kullanılarak yapılır. Parçalanma konusundaki dayanaklıklarından dolayı sıklıkla “sonsuza kadar kimyasallar” olarak anılırlar. Bu kimyasallara sürekli ve yüksek oranda maruz kalmak çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir ve hatta kısırlık ve belirli kanser türleriyle bağlantılıdır. Her ne kadar kıyafet giyerken bu kimyasallara yüksek oranda maruz kalma olasılığınız olmasa da bunların farkında olmanız ve mümkün olduğunca bunlardan kaçınmanız yine de önemlidir.
Ftalatlar
Spor giyim ve spor giyimde sıklıkla kullanılan ftalatların endokrin bozucu olduğu biliniyor. Hormon bozulmasıyla bağlantılı oldukları ve kanserli oldukları bulunmuştur. Ftalatlar genellikle logo veya aksesuar gibi giysilerdeki dekoratif baskılarda kullanılır.
Krom
Deri ürünler satın aldığınızda, bunların tabaklama işlemi sırasında krom tuzları kullanılarak işlenmiş olması muhtemeldir. Krom solunum problemlerine ve döküntülere neden olabilir. Ayrıca çoğu zaman doğru şekilde atılmadığı için çevreyi zehirliyor.
NE YAPABİLİRSİN?
⦁ Giysilerinizi ilk giymeden önce yıkayın (veya gece boyunca suda bekletin), vücudunuzla temas etmeden önce onları toksin kimyasal maddelerden arındırmaya çalışın.
⦁ İkinci el kıyafet satın alın çünkü muhtemelen daha önce birçok kez yıkanmış ve kimyasalların çoğundan arınmış durumdadır. Daha da iyisi, vintage kıyafetler satın alın, çünkü kıyafetler sert kimyasallar kullanılmadan farklı şekilde yapılıyordu. Ancak ikinci el olsa bile ilk giymeden önce mutlaka yıkayın.
⦁ Etikette sertifikasına bakın.
⦁ Favori markalarınızı kullandıkları kimyasallar konusunda daha şeffaf olmaya teşvik edin ve onları kimyasal madde azaltma stratejileri uygulamaya teşvik edin. Kimse değişiklik talep etmezse hiçbir şey değişmez.