EKONOMİ – Sinpaş’a karşı mücadele büyüyor Muğla’nın Marmaris ilçesinde bulunan Kızılbük’te inşaatı süren Sinpaş GYO projesine ilişkin mahkeme tarafından, “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir” kararı verildi. Karar sonrası Marmaris Belediyesi, inşaatı mühürledi. Tüm bunlara rağmen şirket, inşaat çalışmalarını sürdürüyor. Projenin durdurulması çağrısı ise karşılıksız kaldı.
Proje 34 yıllık geçmişe dayanıyor. 1988 yılında Hattat Ailesi 150 dönümü ormandan tahsisli toplam 310 dönümlük denize sıfır araziye beş yıldızlı otel yapılması için inşaat başlattı. 2006 yılında Emin Hattat iflas etti, inşaat tamamen durdu. 2009 yılında inşaat alanı Sinpaş Holding’e satıldı. Bir sene sonra şirket, 1400 lüks konut yapmak için o dönem belde olan İçmeler Belediyesi’ne başvurdu. Belediye konut yapımına izin vermedi. Muğla Valiliği ise projeyle ilgili 13 Ağustos 2021’de ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi.
Karar sonrası Marmaris Kent Konseyi tarafından Muğla 3. İdare Mahkemesi’ne dava açıldı. Şirket bu sürede çalışmalarına devam etti. Şubat 2022 tarihinde açılan dava sonrası bilirkişi raporu açıklandı. Sinpaş’a karşı mücadele büyüyor Muğla Kızılbük’te mahkemenin ‘dur’ demesine rağmen Sinpaş’ın otel projesi inşaatı devam ediyor. Projeye karşı Marmaris halkı, 28 Ağustos Pazar günü düzenleyecekleri mitinge çağrı yaptı Raporda, «ÇED gerekli değildir» kararının hukuka uygun olmadığı vurgulandı. Raporun ardından 6 ay sonra mahkeme “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etti. İnşaat sürerken şirket, projeyi yapmak istediği Milli Park içinde dinamitle patlama yapması büyük tepki çekerken bölgede de ciddi tahribat oluşturdu. Öte yandan mahkeme kararı verene kadar şirket neredeyse inşaatını bitirdi.
Yaklaşık bir senedir hukuk tanımayan şirkete bu sürede hiçbir yaptırım yapılmadı. Şirketin hukuksuzluğuna tepki gösteren yurttaşlar ise gözaltına alınarak cezalandırıldı.
Marmaris Kent Konseyi üyeleri, tüm yaşam savunucularını 28 Ağustos Pazar günü ‘Yettin Gari Sinpaş’ demek için çağırdı. Açıklamada,
“Biliyoruz ki bizi yaşam alanlarımızdan uzaklaştırmaya çalışıyorlar, orada yaşayan tüm canlıları da yok etme pahasına. O yüzden verdiğimiz mücadeleyle bir çoban ateşi yakmak istiyoruz. Son noktada dileğimiz, amacımız şudur: Para kazanmak uğruna tüm hayatı yok etmek isteyenler, bir kez daha düşünsün. Göz diktikleri yerlerde biz varız, var olmaya devam edeceğiz. Ve yaşam alanlarımızı bu gözü dönmüşlüğe karşı savunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Bu anıtı gördükçe yaşamın sahipsiz olmadığını, yaşamın savunucuları olduğunu hatırlasınlar” denildi.
BirGün’e açıklama yapan Marmaris Kent Konseyi Başkanı Ufuk Beytekin ise,
“Sinpaş GYO’nun İçmeler Kızılkum mevkiinde başlattığı inşaat için bir çevre mücadelesi veriyoruz. Bu nedenle hem emniyetle hem başsavcılıkla görüşmeler yaptık. Bunun kanunlara uygun olmadığını bir kez daha dile getirdik. Eğer bir güvenlik tehdidi var ise bunun mahkeme kararlarına rağmen çalışmaya devam eden Sinpaş olduğunu bir kez daha ifade ettik. Milli Parkımızı geri almak için halkın milli parkta özgürce dolaşabilmesi için bu pazar tüm Türkiye’ye bir çağrıya çıktık. İlimiz vekillerini komitemizi oluşturan partilerimizin vekillerini, sanatçıları, çevre derneklerini ve duyarlı tüm vatandaşlarımızı Marmaris’e bekliyoruz. Atatürk Meydanı’nda yapacağımız bir basın açıklamasından sonra bizzat yıkımın yaşandığı yeri gözleriyle görmeleri için Milli Park alanına geçeceğiz. Milli Parkı geri kazanacağız” diye konuştu.
Kaynak: Birgün