enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0440
EURO
37,8806
ALTIN
2.799,42
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
25°C
Bursa
25°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Hafif Yağmurlu
24°C
Cumartesi Yağmurlu
22°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Şimşek: En zoru geride kaldı

Şimşek: En zoru geride kaldı
REKLAM ALANI
11.07.2024 15:11
10
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in TÜSİAD Açıklamaları

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin son dönemdeki performansı hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Bakan Şimşek, özellikle enflasyon ve uluslararası rezervler konusundaki gelişmelere dikkat çekti.

Uluslararası Rezervlerdeki Tarihi Artış

“Geçtiğimiz aylarda uluslararası rezervlerimizde tarihi bir iyileşme yaşadık. Bankalarla yaptığımız swap anlaşmalarını neredeyse tamamen kapattık. Swap hariç net rezervlerimiz, eksi 61 milyar dolardan artı 18 milyar doların üzerine çıktı. Bu, net rezervlerdeki 80 milyar dolarlık bir düzelmeye denk geliyor. Benzer bir düzelmeyi daha önce ancak 11 yılda sağlayabilmiştik, şimdi ise bu iyileşmeyi bir yılda gerçekleştirdik.”

KKM’deki Düşüş

“Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki tutar 60 milyar doların altına indi. Temmuz ayında KKM’den çıkışların hızlanması bekleniyor.”

Dış Kaynaklara Erişim

“Türkiye’nin istikrar ve reform programı sayesinde risk priminde dramatik bir düşüş yaşandı. Son bir yılda risk primindeki daralma 450 puan civarında oldu. Benzer ülkelere kıyasla risk primimizde kayda değer bir iyileşme var.”

“Türkiye, makul maliyetlerle dış kaynaklara erişiminde yaşanan sorunları önemli ölçüde giderdi.”

Rezerv Artışının Kaynağı

“Rezervlerdeki artışın büyük bir kısmı, vatandaşlarımızın ve şirketlerimizin programa olan güvenleri nedeniyle dövizden Türk Lirası’na geçişten kaynaklandı. Rezerv artışının üçte ikisinden fazlası bu şekilde gerçekleşti.”

Enflasyondaki Gelişmeler

“Enflasyonla mücadelede en zorlu kısmı geride bıraktık. Tutarlılığı olan güçlü bir program uyguluyoruz. Para politikamız dezenflasyonu şekillendiriyor, ancak para politikasının inşası zaman alıyor. Önümüzdeki ay enflasyonun yüzde 60 civarına inmesini bekliyoruz. Yıl sonunda enflasyon hedefimiz yüzde 42.”

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.