EKONOMİ – Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) 53. İhtisas Komitesi Genişletilmiş Sektör Analiz Toplantısı SEDDK, TOBB SAİK, TÜSAF ve DASK yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirildi. BTSO yönetim kurulu üyesi Muhsin Koçaslan, can güvenliğinin sağlanması ve kayıpların önlenmesi için şartların ortak oluşturulması gerektiğini söyledi. TOBB SAİK Başkanı Levent Korkut ise afet bölgesinde yaptığı incelemede çok sayıda binanın depreme karşı korunmadığına dikkat çekti.
Sigorta sektörü temsilcilerinin yer aldığı 53. Meslek Komitesi Genişletilmiş Sektör Analiz Toplantısı, BTSO Ticaret Odası Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi. Sigortacılık sektöründeki güncel gelişmeler ve deprem bölgeleri araştırmalarının değerlendirildiği toplantıda, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Koçaslan, Sigorta ve Bireysel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Genel Müdürü Selva Eren, Türkiye Toplantıya Ticaret Odaları ve Sigorta Kuruluşları Borsası (TOBB SAİK) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Korkut, Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu (TÜSAF) Başkanı Adnan Çelik ve BTSO Genel Kurulu katıldı.
BTSO yönetim kurulu üyesi Muhsin Koçaslan, depremlerin Türkiye’nin genel sorunu olduğunu söyledi. Can güvenliğinin sağlanması ve deprem kayıplarının önlenmesi için şartların birlikte oluşturulması gerektiğine işaret eden Koçaslan, “Türkiye ekonomisi büyüyor ve özel sektör merkezli. Yatırımın, ihracatın ve istihdamın itici gücü özel sektörümüz. Ekonomimizin sigortası. varlıklar ülkemiz için önemli Özel sektörün sağlıklı gelişmesi çok önemli. Şirketlerin sahip olduğu altyapı varlıkları ile fabrika, makine ve diğer varlıkların sigortalanması ekonomik aktiviteyi sürdürülebilir kılacaktır.”
“Karşı karşıya olduğumuz risklerin sayısının ve çeşitliliğinin her geçen gün arttığı bir çağda, etkin risk yönetimi için güçlü bir sigortacılık sektörüne ihtiyaç var. Güçlü bir sigortacılık sektörü, istikrarlı bir gelişim sürecinin anahtarıdır.”
“Bizi başta KOBİ’lerimiz olmak üzere sosyal ve ekonomik hayatın üreticisi olan tüm şirketlerimizi kâra değil riske ortak olan sigortacılık faaliyetlerinin sağladığı güvenceden yararlanmaya davet ediyorum. 53. ‘Genişletilmiş Sektör Analiz Oturumumuzu geçeceğimize inanıyorum. 2010 Meslek Komitesi bu konuda önemli bir farkındalık yarattı.”
SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, konuşmasının başında BTSO’ya organizasyonu için teşekkür etti. Bu afette sigorta sektörünün önemini bir kez daha gördüklerini söyleyen Eroğlu, “Yaşadığımız afetten önemli dersler çıkardık. Tüm sigorta acentesi başkanlarını kapsayan bir poliçe oluşturmamız gerekiyor.” “Deprem Araştırma Komisyonu” bünyesinde. Sigorta ülkemiz için bir ölüm kalım meselesidir. Şu anda deprem bölgesindeki hasarın 76 milyar lira olmasını bekliyoruz. Bunun 3 milyar dolarını sektördeki özkaynaklardan karşılayacağız. Ayrıca deprem gündemini de tartışmamız gerekiyor. Türkiye’de her iki KOBİ’den birinin yangından korunma politikası yok. Acilen bu konuları ele almamız gerekiyor” dedi.
DASK Genel Müdürü Selva Eren kurum olarak hayata geçirdikleri projeleri sundu. Eren, “Binanın hasar görmesi durumunda vatandaşlar e-devlet veya internet sitesi üzerinden DASK’a ulaşmak istediğinde sistem çalışmıyor. Bugün DASK’ın sınırsız bildirim alması ve 24 saatte aynı anda 96 bin dosya açması var. Bunların yanı sıra “Olağanüstü Yönetim Merkezi”ni hizmete açtık. Bu projede de asıl amacımız Ankara’da kurduğumuz ekibin büyük bir deprem anında tamamen Ankara’dan çalışabilmesi için bir adım daha atmaktı. Yaşanan afetler bu projelerin önemini anladı” dedi.
TOBB SAİK Başkanı Levent Korkut, deprem planlamasının iyi yapılması gerektiğini söyledi. Korkut, sigorta şirketlerinin acentelere verdiği güçlü desteğin farkında olduklarını ancak risklerin nakliye sigortasıyla sınırlı olmadığını da kabul etmeleri gerektiğini söyledi. Üstelik çoğunun deprem sigortası da yok. Birçok arşivde sadece belgeyi tamamlamak için 20-30 metrekarelik bir politika var. Deprem bize tüm departmanların tamamlayıcısı olduğumuzu bir kez daha gösterdi. Bankaların, finansal kuruluşların, acentelerin ve diğer aracıların iş modellerini ve bu konudaki sorumluluklarını daha iyi anlamalarını ve sistemin yeterliliğini sağlamalıyız. dedi.
TÜSAF Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Çelik, “Tarihte eşi benzeri olmayan bu felaket hepimizi derinden üzdü ve hafızalarımızdan silinmeyecek izler bıraktı. Daha da ilginci DASK sigorta poliçelerinin bu şekilde olmadığını gördük.” kasten ve isteyerek metrekare küçültülmektedir.Müşteriler bu eksik metrekareleri telafi etmek isteseler bile sigorta acenteleri işin gerçeğine inandırmak için ellerinden geleni yapmalı, asla kabul etmemeli ve bu sorumluluğu taşımamalıdır.” BTSO 53. Meslek Komitesi Başkanı Abdullah Çelik açılış konuşmasının ardından “Sigorta Verileri”ni tanıttı, “Ulusal Temel Acente Verileri”, “Bursa Acente Verileri”, “Dağıtım Kanalı Üretim Payı”, “Acente Verimliliği” konularını tanıttı. “Zorunlu Trafik Sigortası Verileri”. “Yangın Sigortası Verileri” başlığı altında katılımcılara bilgi verildi.