Sigaranın Akciğerler Üzerindeki Etkileri ve Bırakmanın Yararları
Akciğerler, sigaranın zararlarından en çok etkilenen organdır. Sigara içmek, akciğerlerin rengini değiştirir, kararmasına ve elastikiyet kaybına neden olur. Uzun süreli sigara kullanımı, bu hasarların bir kısmının geri döndürülemez hale gelmesine yol açsa da sigarayı bırakmak, sağlığı iyileştirmek için her zaman etkili bir adımdır. Bırakan kişiler, vücutlarının iyileşmeye başladığını hemen hissederken akciğerlerdeki belirgin gelişmeler zamanla daha net ortaya çıkar.
Sigarayı Bırakmanın Kısa Süreli Etkileri
Sigarayı bırakmanın olumlu etkileri, vücutta hemen hissedilir. Sadece 20 dakika sonra kalp atış hızı ve kan basıncı düşer. 12 saat sonra kandaki nikotin ve karbon monoksit seviyeleri azalırken oksijen seviyeleri yükselir, kaslar güçlenir.
Orta Vadeli Etkiler
İki hafta ile üç ay arasında kan dolaşımı ve akciğer fonksiyonları iyileşmeye başlar. Bir ay sonra öksürük ve nefes darlığı azalır. Üç ila dokuz ay sonra akciğer fonksiyonu %10 artar.
Uzun Vadeli Etkiler
10 yıl sonra sigaranın akciğer kanseri riskini artırıcı etkisi azalır ve risk, sigara içmeyen bir kişiyle eşitlenir.
Eski Sigara İçenlerin Akciğerlerinde Genetik İyileşme
Sigarayı bırakan eski tiryakilerin akciğerlerinde zamanla önemli bir iyileşme süreci başlar. Son araştırmalar, sigaranın neden olduğu hasarı engellemenin yanı sıra akciğer hücrelerinin DNA’sında da olumlu değişiklikler olduğunu ortaya koydu. Eski sigara içenlerde, sigara içenlere kıyasla genetik olarak sağlıklı hücreler dört kat daha fazla gözlemlendi. Bu sağlıklı hücreler, hava yollarını kaplayan epitel hücrelerini yenileyerek kanser riskini azaltır. Sigara içmek, akciğer hücrelerinde kanser gelişimini tetikleyen genetik hatalara yol açar ancak sigarayı bırakmak bu zararlı süreci durdurur ve sağlıklı hücrelerin büyümesini destekler.