Dünya Tarihinin En Büyük Bilişim Krizinden Çin Neden Etkilenmedi?
19 Temmuz Cuma günü dünya büyük bir bilişim kriziyle yüzleşirken, dünyanın ikinci büyük ekonomisi ve nüfusuna sahip ülkesi Çin anakarası bu durumdan etkilenmedi.
ABD’li siber güvenlik şirketi CrowdStrike’ın yaptığı hatalı güncelleme, dünya çapındaki 8,5 milyon Windows cihazının mavi ekran hatasıyla karşılaşmasına neden oldu. Ancak, Windows işletim sisteminin yaygın olarak kullanıldığı Çin’de, bu krizin kamusal yaşam üzerinde neredeyse hiç etkisi görülmedi.
Kamu Hayatını Etkilemedi
ABD merkezli CNBC’nin haberine göre, Çin’de sadece bazı yabancı şirketler bilişim krizinden etkilendi. Kamu hayatında ise krizin izlerine rastlanmadı.
Gartner’ın kıdemli araştırma direktörü Gao Feng, Çinli şirketlerin CrowdStrike kullanmadığı için krizden etkilenmediğini vurguladı. CrowdStrike ise ABD ve Avrupa’da yaygın olarak kullanılıyor.
Microsoft ürünleri Çin’de yaygın olsa da, CrowdStrike kullanılmıyor. Bunun nedeni, ABD ve Çin hükümetlerinin ulusal güvenlik kaygıları nedeniyle şirketleri yerli yazılım kullanmaya ve verileri ülke içinde depolamayı zorlaması.
Çin’de, yerel UOS işletim sistemi kamu sektöründe giderek Windows’un yerini alıyor. Ancak, kişisel bilgisayar pazarında Windows hala liderliğini koruyor.
CrowdStrike Yazılımları Çin’e Karşı Tasarlandı
Çinli yazılım şirketi AppInChina’nın CEO’su Rich Bishop, CrowdStrike’ın siber güvenlik yazılımlarının genellikle Çin’den gelebilecek tehditlere karşı tasarlandığını belirtti. Çinli şirketler ise siber güvenlik için genelde Tencent’in ürünlerini kullanıyor.
Bilişim krizi, Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede uçuş iptallerine, ameliyatların ertelenmesine ve bankacılık işlemlerinin durmasına neden oldu.
Bu olay, teknoloji sektöründeki tekelleşmenin getirdiği riskleri gündeme getirdi. Uzmanlar, CrowdStrike’ın ABD’nin en büyük 500 şirketinden 300’üne hizmet verdiğini ve Microsoft, Amazon ve Google’ın küresel bulut hizmetleri pazarının üçte ikisine hakim olduğunu vurguluyor.