enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3061
EURO
37,1912
ALTIN
3.018,65
BIST
8.885,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
15°C
Bursa
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
16°C
Salı Parçalı Bulutlu
15°C
Çarşamba Açık
17°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
17°C
Advert

Şekerli içeceklere dikkat! Serinlemek isterken sağlığınızı feda etmeyin

Şekerli içeceklere dikkat! Serinlemek isterken sağlığınızı feda etmeyin
15.08.2024 15:45
6
A+
A-

Aşırı Sıcaklar ve Şeker Tüketiminin Sağlığımıza Etkileri

Aşırı sıcaklar, sıvı tüketimini artırırken, sağlıksız içeceklerin tüketimi de artıyor. Türk Böbrek Vakfı (TBV), halkı aşırı şekerli içeceklerin yol açacağı hastalıklara karşı uyarmak ve sağlıklı içecekler yapmak için bir etkinlik düzenledi.

Suyun Önemi

Etkinlikte uzmanlar, Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlıklı bir bireyin günlük basit şeker tüketiminin 50 gram olarak önerdiğini vurguladı. Ancak Türkiye’de kişi başı şeker tüketiminin bunun üç katı olan 150 gram seviyesinde olduğu ve yaz aylarında bu miktarın daha da arttığına dikkat çekildi.

TBV Başkanı Timur Erk, hazır paketli içeceklere alternatif olarak suyun önemini vurgulayarak, “Suyun yerini hiçbir şey tutmaz. Su tüketimi de vücut kitle endeksine uygun olmalı” dedi.

Aşırı Şekerli İçeceklerin Zararları

İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrin ve Metabolizma Bilim Dalı’ndan Uz. Dr. Hümeyra Rekalı Şahin, aşırı şekerli içeceklerin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini anlattı.

Şahin, “Bu içecekler yüksek kalori içerirler ancak besin değeri açısından fakirdirler. Aşırı tüketimleri diş çürüğü, obezite, kalp hastalığı, tip 2 diyabet gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” dedi.

Sağlıklı İçerek Tarifi

TBV Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın, evde bulunan malzemelerle sağlıklı, pratik içeceklerin tariflerini paylaştı.

Aydın, “Limonata, buzlu çay, komposto ve meyve suyu gibi içecekler evde kolayca yapılabilir. Tatlandırmak için bal veya pekmez kullanabilirsiniz, ancak miktarı az tutmalısınız” diye belirtti.

Etkinlikte, sağlıklı içecek tariflerinin uygulamalı olarak gösterilmesi, halkın farkındalığını artırmayı amaçlıyordu.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.