Aşırı sıcaklar, sıvı tüketimini artırırken, sağlıksız içeceklerin tüketimi de artıyor. Türk Böbrek Vakfı (TBV), halkı aşırı şekerli içeceklerin yol açacağı hastalıklara karşı uyarmak ve sağlıklı içecekler yapmak için bir etkinlik düzenledi.
Etkinlikte uzmanlar, Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlıklı bir bireyin günlük basit şeker tüketiminin 50 gram olarak önerdiğini vurguladı. Ancak Türkiye’de kişi başı şeker tüketiminin bunun üç katı olan 150 gram seviyesinde olduğu ve yaz aylarında bu miktarın daha da arttığına dikkat çekildi.
TBV Başkanı Timur Erk, hazır paketli içeceklere alternatif olarak suyun önemini vurgulayarak, “Suyun yerini hiçbir şey tutmaz. Su tüketimi de vücut kitle endeksine uygun olmalı” dedi.
İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrin ve Metabolizma Bilim Dalı’ndan Uz. Dr. Hümeyra Rekalı Şahin, aşırı şekerli içeceklerin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini anlattı.
Şahin, “Bu içecekler yüksek kalori içerirler ancak besin değeri açısından fakirdirler. Aşırı tüketimleri diş çürüğü, obezite, kalp hastalığı, tip 2 diyabet gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” dedi.
TBV Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın, evde bulunan malzemelerle sağlıklı, pratik içeceklerin tariflerini paylaştı.
Aydın, “Limonata, buzlu çay, komposto ve meyve suyu gibi içecekler evde kolayca yapılabilir. Tatlandırmak için bal veya pekmez kullanabilirsiniz, ancak miktarı az tutmalısınız” diye belirtti.
Etkinlikte, sağlıklı içecek tariflerinin uygulamalı olarak gösterilmesi, halkın farkındalığını artırmayı amaçlıyordu.