EKONOMİ – Savcıyı makam odasında tehdit ettiren sağlık çetesinde başhekim de doktor da hemşire de çıktı Soruşturmayı yürüten savcının, çete ile irtibatlı olduğu anlaşılan Mustafa Kemal Zengin tarafından tehdit edildiği dosyaya ilişkin önemli bir gelişme yaşandı. Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmaya ilişkin hazırladığı ve bin 400 sayfadan oluşan fezlekeyi Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.
Fezlekede, ‘sağlık çetesinin’ liderliğini özel hastane sahibi Dr. Fırat Sarı’nın yaptığı kaydedildi. Dr. Sarı’nın başında olduğu çetenin yöneticisinin ise kendisi gibi doktor olan İlker Gönen olduğu kaydedildi. Fezlekeye göre, sağlık çetesi SGK’dan daha fazla para alabilmek için yeni doğan bebekleri, kontrolleri altındaki özel hastanelere yönlendirdi. Bu süreçte, en fazla desteği ise çete ile birlikte hareket eden 112 Acil Çağrı Merkezi’ndeki bazı çalışanlar oldu. Çeteye yönelik alınan dinleme kararları ise, yürüttükleri faaliyetlerin anbean kayda girmesine vesile oldu.
Fezlekede, haklarında dava açılması istenen 47 kişi arasında çok sayıda doktor ve hemşire de bulunuyor. Fezlekede, mali olarak sorumlu tutulması gereken 10’dan fazla özel hastanenin olduğu bilgisi yer aldı. Eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun kurucusu olduğu hastane de listede. Fezlekede, sağlık çetesinin ölümüne neden olduğu bebek sayısının ise 10 olduğu kaydedildi. Fezlekede, şebeke üyelerine yapılan ödemeler için ise ‘hak ediş’ ifadesi yazıldı.
Dr. Dursun Eryılmaz da, hakkında dava açılan isimler arasında.
Sağlık çetesinin, tedavi verebilecek durumda olup olmadığına bakılmadan, yeni doğan bebeklerin kontrolleri altındaki hastanelere yönlendirilmesi yanı sıra tedavide kullanılan ‘Curosurf’ isimli solunum tedavisinde kullanılan fiyatı 10 bin lirayı aşkın bir ilacı da el altından sattıkları belirlendi. Çete, hasta yakınlarından da piyasa fiyatının üstünden bedeller aldı. Çete üyeleri arasındaki telefon konuşmaları da, bebeklerin ölümü ile ilgili dehşeti ortaya koydu.
Şebeke, bu işleyişi bozarak yeni doğan bebekleri kontrolleri altındaki hastanelere sevk ettirdi.
Hemşire Mehtap Sayar ile, tutuklanan Fırat Sarı’nın asistanı Hasan Basri Gök arasındaki konuşmada, Gök, Sayar’a “Mehtap çocuğu öldür. Elli satürasyonlu çocuk mu olur” diyor. Sayar ise “Yav a…a koyum. Öldüreceğim de… Öldürsem de bi dert biliyorsun yani” diyor.
Bir başka, dehşete düşüren görüşme ise Hasan Basri Gök ile, Dr. Fırat Sarı arasında geçiyor. Gök, “Yani hocam bir de şöyle bir şey var. Hocam hani takip ediyon sürekli de. Birinci’ye, Doğukan dedim hani almayalım dedim monitörün yok monitörün olsa da çalışmıyor hocam onun monitörleri trase vermiyor” diyor.
Sarı ise “Yani şimdi demişler ki monitör çocuğun monitörü yok hemşire hiç mi bakmaz gelip bakmaz mı rengine durumuna” diyor. Gök ise “Zenci diye fark edememişler sözde. Hocam zenci morarmıyor mu ben anlamadım” diyor. Fırat Sarı ise “Kıp kıpırdamıyor çocuk. Bir şey oldu. Bir Ali Aksu’ya kadar beni aradı bugün 500 kez Doğukan arıyor. Doğukan ayrı bir dertlenmiş morali acayip bozuk o da haklı bir şey diyemiyorum” diyor.
Hastane sahipleri Ali Aksu ve Ayşe Müzeyyen Yurtoğlu, Özel TRG Hastanesi Genel Müdürü Murat Mantuş Avcılar Hospital’in Başhekimi Prof. Dr. Fetin Rüştü Yıldız, Prof. Dr. Hüseyin Günerhan, Dr. Mehmet Gürül, Dr. Ahmet Atilla Yılmaz, Dr. Hakan Doğukan, Dr. Rıza Keykubad, Dr. Funda Özen, Dr. Dursun Eryılmaz, Dr. Hıdır Yüksel, Dr. Semiha Yavuz, Dr. Şeyhmus Çelik, Dr. Hüseyin Gündüz, Dr. Semiha Yavuz, Dr. Serdar Yüksel, Dr. Volkan Karataş, hemşireler Ceren Hatice Kırım, Gözde Kul Yadigar, Ayşe Gizem Büyükköleş, Bahar Kanık, Cansu Akyıldırım, Ceylan Çetin, Çağla Durmuş, Damla Atak, Ecem Koç, Emine Avcı, Renginar Molla, Fehmi Alperen, Mehtap Sayar, 112 Ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir, Serenay Şenkalaycı, Sümeyye Özdemir, Sümeyye Nur Taşçı, Tuğba Özkaynak, Tuğçe Toptemel, Mehmet Halis Başlı, Rênas Kılıç, fezlekede haklarında dava açılması istenen 47 kişi arasında yer aldı.
Avcılar Hospital’in Başhekimi Prof. Dr. Fetin Rüştü Yıldız.
Fezlekede, SGK’nın on milyonlarca lira dolandırılması sürecinde mali olarak sorumlu tutulması gereken özel hastaneler ise şöyle sıralandı: Akabe Sağlık Tesisler AŞ (Avcılar Hospital), Doğamed Sağlık Hizmetleri AŞ (Doğa Hospital), Ekip Sağlık Hizmetleri AŞ (Duygu Hastanesi), Medilife Sağlık Hizmetleri Limited Şti, (Medilife Hastanesi), Özel Avrupa Şafak Hastanesi, Özel Bağcılar Medilife Hastanesi, Özel İstanbul Şafak Hastanesi, Reyap Sağlık Hizmetleri AŞ (Reyap Hastanesi), Silivri Kolan Hastanesi, Yonca Sağlık Hizmetleri (Medilife), Medisense Sağlık Hizmetleri, GMZ Sağlık Hizmetleri, Özel TRG Hospital Hastanesi.
Kaynak: halktv.com.tr