Sanata Engel Yok. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde (Merinos AKKM) yapılan sergi açılışına; Bakan Selçuk ve Başkan Aktaş’ın yanı sıra Bursa Valisi Yakup Canbolat, AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman, Bursa milletvekilleri Vildan Yılmaz ve Refik Özen de katıldı. Sanata Engel Yok. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, salona girişte Hacı Saide Zorlu Özel Eğitim Uygulama Okulu öğrencileri tarafından çiçeklerle karşılandı. Daha sonra 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Merinos AKKM Osmangazi Salonu’nda düzenlenen programa geçen Bakan Selçuk ve Başkan Aktaş, burada öğrencilere hitap etti. Merinos AKKM Osmangazi Salonu’ndaki programın ardından Bakan Selçuk, Başkan Aktaş ve beraberindekiler, ‘9. Geleneksel Sanata Engel Yok’ isimli serginin açılışını gerçekleştirdi. Açılış sonrasında engelli bir öğrencinin zeybek oynaması ve Türk bayrağını Bakan Selçuk’a takdim etmesi, büyük beğeni topladı. Daha sonra Başkan Aktaş’la birlikte sergiyi gezen Bakan Selçuk, Büyükşehir Belediyesi’ne ait İpek Üretim ve Tasarım Merkezi’nin standını ziyaret ederek, halı kesti. İpek Üretim ve Tasarım Merkezi Koordinatörü Mehmet Ünal tarafından protokol üyelerine burada, ipeğin kozadan üretime kadar olan tüm aşamaları uygulamalı olarak gösterildi. Bakan Selçuk, etkinlik çerçevesinde engellilerin oynadığı Hacıvat-Karagöz repliğini de dikkatli gözlerle izledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Osmangazi Salonu’nda öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada, farkındalık oluşturmak için organize edilen ‘9. Geleneksel Sanata Engel Yok’ etkinliğinin hayırlara vesile olmasını diledi. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’inin yani 1 milyardan fazla kişinin çeşitli derecelerde engelli olduğunu hatırlatan Başkan Aktaş, “Dünya engellilik raporunda da belirtildiği üzere, engelli bireylerin ve tüm toplumun faydalanması adına engelleri ortadan kaldıracak şartlar oluşturmak, yeterli sosyal koruma sağlamak, kapsayıcı politikalar ve programlar oluşturmak gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi olarak, engelli vatandaşlarımızın karşılaştığı sıkıntılara dikkat çekmek ve çözüm üretmek için projeler geliştiriyor, danışmanlık hizmetleri yürütüyoruz” dedi. ‘9. Geleneksel Sanata Engel Yok’ isimli sergide de iş okullarında üretilen ve diğer illerden Bursa’ya getirilen ürünler ile Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı özel eğitim okullarından öğrencilerin yaptığı eserlerin sergilendiğini belirten Başkan Aktaş, “Evet. Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ve 1992 yılında bu yana farkındalık etkinliklerinin yoğunlaştığı özel ve önemli bir gün. Bizim etkinliğimizle birlikte, bugün, dünyanın her yerinde yapılan etkinliklerin gerekli duyarlığa vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise engelli bireylerin hayata tam olarak katılabilmelerini ve üreten, çalışan bireyler olmalarını öncelikli hedef olarak belirlediklerini söyledi. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün dezavantajlı grupların yaşadığı sıkıntıların bir kez daha gözler önüne serilmesi anlamında önemli ve değerli olduğunu kaydeden Bakan Selçuk, bu farkındalığa dikkat çekebilmek ve ‘9. Geleneksel Sanata Engel Yok’ isimli sergiye katılmak için Bursa’ya geldiğini vurguladı. Bakan Selçuk, “Bu sergiye katkı sağlayan birçok öğrencimiz var. Öğretmenler, sadece çocukların becerilerini geliştirmek için destek olmuyorlar. Onların göz bebeklerine bakarak, gülümseyerek, cesaretlendirerek çalışıyorlar. Bu sebeple öğretmenlerimizin özel bir teşekkürü hak ettiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Bursa Valisi Yakup Canbolat da tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla Bursa’da engellilerin önüne çıkabilecek tüm sınırları aşmak istediklerini, kurum olarak bu konuda her zaman göreve hazır olduklarını dile getirdi.