Maymun Çiçeği Salgını Üzerine Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ndan Açıklamalar
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Temmuz 2022’de acil durum ilan ettiğini ifade eden Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, maymun çiçeği hastalığının çiçek hastalığı ile aynı soydan geldiğini belirtti.
“Hastalık yakın temas ile bulaşıyor ve öldürücülük oranı düşük.” diyen Memişoğlu, “DSÖ’nün acil durum ilan etmesi, hastalığın endemik olduğunu, yayılabileceğini ve temasla geçtiğini gösteriyor.” dedi.
“Biz de bilim kurulunu toplayarak önlemler aldık.” diyen Bakan Memişoğlu, hazırladıkları rehberle hastalığın nasıl bulaştığını ve vaka durumunda ne yapılması gerektiğini halka anlattıklarını belirtti.
“Aşı ve testler konusunda hazırlıklarımız var.” diyen Memişoğlu, “Toplumun korkmasına gerek yok, sağlık sistemi olarak her şeye hazırız.” ifadelerini kullandı.
Bilim insanlarının çalışmalarına göre, maymun çiçeği virüsünün solunum yoluyla bulaşmadığı ve COVID-19 gibi salgına yol açmayacağı belirtildi.
“Maymun çiçeği virüsü ülkemizde görülmedi.” diyen Bakan Memişoğlu, “Hastanelere gelip ‘Maymun çiçeğim var mı?’ diye soranlar oluyor ancak gerekli testler ve muayeneler sonucunda böyle bir tanı konulmadı.” şeklinde konuştu.
“Maymun çiçeği virüsü çiçek hastalığı ile aynı soydan geliyor, ancak çiçek hastalığı artık dünyada yok.” diyen Memişoğlu, “80’li yıllara kadar çiçek aşısı yapılıyordu ancak DSÖ’nün tavsiyesi üzerine aşılama durduruldu.” ifadelerini kullandı.
“Afrikalı öğrenciler için şu anda özel bir önlem almıyoruz.” diyen Bakan Memişoğlu, “Virüsün seyrine göre politikalarımız değişebilir.” dedi.
“PCR testleri ve aşı üretimi konusunda yetenekliyiz.” diyen Bakan Memişoğlu, “Gerektiğinde bu aşıyı tedarik edebilir veya üretebiliriz.” şeklinde konuştu.
“Sınır kapılarında rehber yayınladık.” diyen Bakan Memişoğlu, “Virüs ilk 4-5 gün belirti göstermeyebilir ancak bulaş riski var.” dedi.
“Özel bir kısıtlama almadık, ancak giriş kapılarındaki görevlilerin daha hassas davranması istendi.” diyen Bakan Memişoğlu, “Tüm önlemler alındı.” ifadelerini kullandı.