enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9856
EURO
37,8819
ALTIN
2.822,97
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
27°C
Bursa
27°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
26°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Çok Bulutlu
24°C

Rus çiftçiye ödenen parayı Türk çiftçiden esirgemeyin

Rus çiftçiye ödenen parayı Türk çiftçiden esirgemeyin
REKLAM ALANI
07.08.2024 05:52
10
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

Türkiye’de Ayçiçeği Yağı İthalatı Çiftçi Üreticisini Uzaklaştırıyor

Türkiye’nin en çok tercih edilen sıvı yağı olan ayçiçeği yağında, ithalat giderleri Türk çiftçisinin kazancını aşıyor ve üreticinin tarladan uzaklaşmasına yol açıyor. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Okan Gaytancıoğlu’na göre, Türkiye’nin ayçiçeğinde kendine yeterlilik oranı 2021’de %70 iken 2024’te %45’e geriledi. Ülkenin 8 milyon tonluk ayçiçeği işleme kapasitesine rağmen, işlenen miktarın sadece 2 milyon ton olduğu vurgulandı.

Üretimi Soğutuyor

Ayçiçeği yağının, petrolden sonra en çok döviz ödenen ithalat kalemi olduğuna dikkat çeken Gaytancıoğlu, “2023 yılında ayçiçeği ham yağına 2 milyar dolar ödedik. Ton başına 551 dolar ithal ettik ve buna %27 gümrük vergisi ve 15 dolar civarında taşıma, gümrükleme gibi masraflar eklenince 720 dolara ulaşıyor. Yani tam 24 bin TL. Bizim Türk çiftçimiz de aynı fiyatların üzerine kuraklık desteği de almak istiyor” dedi.

Sürdürülebilir Fiyatlar Önemli

“Üretim maliyetlerine katlanan çiftçimiz için sürdürülebilir fiyat seviyesi belirlenmelidir” diyen Gaytancıoğlu, üreticiye düşük fiyat ödenip gümrük vergilerinin sıfırlanmasının yağ fiyatlarını düşürmeyeceğini, tam tersine üreticiyi üretimden soğutacağını kaydetti. Gaytancıoğlu, “Çiftçiye ödenecek fiyat, ithal maliyeti olan (kilogram başına) 24 TL ile aynı olmalı ve kuraklıktan etkilenecek üreticilere de kuraklık desteği verilmelidir” ifadelerini kullandı.

Dışa Bağımlılık Zam Şampiyonu Yaptı

22 Mart 2022’de ayçiçeği ham yağı taşıyan Rus gemisinin Mersin Limanı’na yanaştığı haberi birçok TV kanalında manşet oldu. Okan Gaytancıoğlu, “Pandemi ve Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle birçok tarım ürününün fiyatı 2-3 kat artmıştı. Tonu 350 dolar olan ayçiçeği, 770 dolara kadar çıkmış ve ayçiçek yağı marketlerde zam şampiyonu olmuştu” dedi. Gaytancıoğlu, “Tarım politikası yetersiz olduğu için üretemiyoruz ve net ithalatçıyız” dedi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.