enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,7450
EURO
36,5185
ALTIN
2.947,76
BIST
9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
10°C
Bursa
10°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
10°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
13°C
Cuma Hafif Yağmurlu
12°C
Advert

Parçalara bölündü elden ele satıldı

Parçalara bölündü elden ele satıldı
01.11.2024 06:29
11
A+
A-

TEKEL: Özelleştirmenin Acı Yüzü

TEKEL, 2000’li yılların başında alkollü içki ve sigara pazarının tartışmasız lideriydi. Ancak iktidarın özelleştirme politikası, bu sektörün yerli ve yabancı şirketlerin gözdesi haline gelmesine neden oldu.

İşçiler Kaybetti

Özelleştirme sürecinde halkın malı olan TEKEL, üç parçaya bölündü. İçki, sigara ve tuz tesisleri ayrıştırıldı ve özelleştirmeye çıkarıldı. Halkın malı üzerinden şirketler yüklü kazançlar elde ederken, TEKEL işçileri ve tütün üreten çiftçiler kaybeden taraf oldu.

Alkollü İçkiler Bölümü

TEKEL’in alkollü içkiler bölümü, 2004 yılında Nurol-Limak-Özaltın grubuna 292 milyon dolara satıldı. Şirket, adını MEY İçki olarak değiştirdi ve iki yıl sonra 950 milyon dolara Texas Pacific Group’a devretti. Texas Pacific ise şirketi beş yıl çalıştırarak 2011’de İngiliz Diageo şirketine 2,1 milyar dolara sattı. Özelleştirmenin ilk adımında TEKEL değerinin 3,2 katı kazanç elde edildi.

Sigara Bölümü

TEKEL Sigara, 2008’de 1 milyar 710 milyon dolara İngiliz British American Tobacco’ya satıldı. Böylece altı büyük sigara fabrikası, 110 yaprak tütün işletmesi ve 84 pazarlama müdürlüğü de kamunun elinden çıktı.

İşçilerin Direnişi

Özelleştirmeyle birlikte fabrikaların kapatılması ve işçilerin işten çıkarılması tepkilere neden oldu. Sendikalı işçiler, haklarını aramak için Ankara’da Kızılay Meydanı’nda onlarca çadır kurarak eylem yaptı. Ancak bu direniş, işçileri istedikleri sonuca ulaştıramadı.

Çiftçilerin Göçü

TEKEL Sigara’nın özelleştirilmesinin ardından altı fabrika kapatıldı. Tütün üreten çiftçiler ve işçiler işlerini kaybetti. Fabrikaların kapanmasıyla ekonomik ve sosyal hayat çöktü. İşsiz kalan çiftçiler ve işçiler, çareyi büyük şehirlere göç etmekte buldu. Özellikle Samsun, Bitlis, Malatya ve Tokat illeri bu özelleştirmeden ağır darbe aldı.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.