Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Lideri Özgür Özel, Ekol TV’de verdiği röportajda, son genel seçimlerin ardından partide gerçekleşen değişim hareketini açıkladı. Özel, partinin yenilenme ihtiyacının, seçim yenilgisinin yol açtığı travmanın ve seçmenlerin umutlarını yitirmelerinden kaynaklandığını vurguladı.
Özel, gençlerin partiden uzaklaştığını ve seçmenlerin oy kullanmaktan çekindiğini gözlemlediklerini belirtti. Bu kayıpları telafi etmek ve halkın güvenini yeniden kazanmak için bir değişimin kaçınılmaz olduğunu anladıklarını açıkladı.
Röportajda Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun partide değişim talebinde bulunmasının, harekete geçmek için kritik bir nokta olduğunu vurguladı. İmamoğlu’nun, CHP’de bir yenilenme olmadığı takdirde İstanbul’da aday olmayacağını ifade etmesi, parti liderliğini harekete geçirdi.
Özel, partinin değiştirilmesi gerektiğine inananların, genç, hesap vermeyen, sorumluluk sahibi ve kadın temsiliyetinin yüksek olduğu bir CHP istediklerini söyledi. Seçmenlerin, değişimi kucaklamayan herkesi cezalandırdığını ve partinin bu mesajı doğru okuyan tek parti olduğunu vurguladı.
Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmelerle ilgili ayrıntıları da paylaştı. Görüşmelerin büyük bir bölümünün baş başa yapıldığını ve bu durumun spekülasyonlara yol açtığını belirtti.
Partisi ve ailesi adına endişelendiğini ve görüşmenin olabildiğince şeffaf bir şekilde yapılmasını sağlamak için çabaladığını anlatan Özel, görüşmeyi eski Büyükelçi Namık Tan’ın organize ettiğini ve görüşmenin notlarının deşifre edilerek arşivlendiğini vurguladı.
Özel, daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi politikaları konusunda şikayetlerini dile getirdiğini ve vergi reformları için dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile görüşmesini teklif ettiğini belirtti.
Ancak Özel, Albayrak’ın uzlaşmacı bir tutum sergilemediğini ve görüşmenin sonuçsuz kaldığını ifade etti. Bunun üzerine Erdoğan’ın, Albayrak’ın yerine Albayrak’ın yerine Albayrak’ın yerine dönemin Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile görüşmeyi önerdiğini kaydetti.
Özel, anayasa değişikliği konusunda da eleştirilerde bulundu. Değişikliklerin içerikleri hakkında bilgi verilmediğini ve usul tartışmalarının ötesine geçilemediğini belirtti.
CHP’nin, 17,5 milyon seçmenin verdiği desteğe dayanarak anayasa değişikliklerine kolayca yaklaşamayacağını vurguladı. Anayasanın uyulması gereken bir belge olduğunu ve buna uyulması gerektiğini, aksi takdirde devletin çökeceğini söyledi.
Özel, Gezi Parkı olayları ile ilgili tutuklu bulunanlara yönelik bir af talebinde bulunmadıklarını açıkladı. Ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarının uygulanması gerektiğini vurguladı.
CHP’nin, bu kararlara uyularak hem Osman Kavala hem de Can Atalay gibi tutukluların serbest bırakılmasını talep ettiğini ifade etti.