Her yıl FAO tarafından belirlenen bir tema çerçevesinde yapılan Dünya Gıda Günü etkinliklerinde, gıda üretimi, tüketimi ve gıda güvenliğine ilişkin konular gündeme taşınarak küresel anlamda büyük önem arz eden açlık ve açlıkla mücadeleye dikkat çekilmektedir.
Dünyada açlık yaiayan insan sayısı her geçen gün artış gösterirken, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” doğrultusunda 2030’a kadar açlık ve yetersiz beslenmenin sona erdirilmesi amacıyla, 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nün bu yılki temasını “Açlığa Son” olarak belirlemiştir.
Konuyla ilgili açıklama yapan Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı “Yeni yüzyılın en önemli tartışma konularının başında; güç dengelerinin değişmesi, ekonomik krizler, yoksulluk ve açlık gelmektedir. FAO`nun tahminlerine göre; dünya gıda üretiminin 1/3`ü kayıp ve israfa uğramaktadır. Bu miktar 3 milyar kişinin beslenmesine yetecek düzeyde olup, bu israfın yıllık ekonomik maliyeti 940 milyar dolar seviyelerindedir” dedi.
Yine FAO’nun son dünya raporuna göre; bugün 820 milyondan fazla insanın yetersiz beslenmeye maruz kaldığını belirten Matlı şunları söyledi:
“Milyonlarca insan açlıkla mücadele ederken, dünyada 672 milyon insan obezite ve 1,3 milyardan fazla insan ise aşırı kilolu olarak yaşıyor. Artan dünya nüfusuna karşılık, bozulan ekolojik denge ile birlikte azalan tarım arazileri, su kaynakları ve birim alandan elde edilen verim miktarları en dikkat çekici hususlar olarak karşımıza çıkıyor. Bundan dolayı; artan nüfus ve gıda sanayinin ileriye dönük gelişimi açısından tarımsal üretim potansiyelinin, üretim çeşitliliğinin ve ekolojik üretim olanaklarının arttırılması yönünde daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiği kaçınılmaz bir gerçektir.”
Bu kapsamda iyi tarım uygulamaları ile güvenilir gıda üretimi için önümüzdeki süreçte daha yoğun ve bilimsel çalışmalara odaklanılması gerektiğini belirten Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı “Bu sorumluluğu kamu, özel sektör, üniversiteler, araştırma kuruluşları, sivil toplum örgütleri ortaklaşa taşımalı ve sürdürmelidir. Aksi takdirde tarımsal üretimi risk altına girmiş, gıda güvenliği tartışılır hale gelmiş, dışa bağımlı ve gıda ihracatında sorunlar yaşayan bir ülke haline gelmemiz kaçınılmaz olacaktır” şeklinde konuştu.