enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2863
EURO
37,0253
ALTIN
3.028,14
BIST
8.908,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
21°C
Bursa
21°C
Açık
Pazar Parçalı Bulutlu
19°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
18°C

ÖzelleştIrmek IçIn 693 mIlyar lIra harcadılar

ÖzelleştIrmek IçIn 693 mIlyar lIra harcadılar
26.10.2024 06:48
4
A+
A-

Özelleştirmelerin Gerçek Yüzü

İktidar, göreve geldikleri günden bu yana devletin en değerli fabrikalarını, tesislerini ve arazilerini özelleştirip bu gelirleri kendi hesaplarına aktarmıştır. Ancak kamu mallarını satmak için bile yüzlerce milyar TL harcandığı ortaya çıkmıştır.

Resmi verilere göre, bugüne kadar yapılan tüm özelleştirmelerden 71,1 milyar dolar elde edilmiştir. Ancak bu paranın yalnızca 50,7 milyar lirası Hazine’ye gelir olarak aktarılmıştır. Özelleştirme çalışmaları için harcanan 20,4 milyar dolarlık geri kalan özelleştirme hasılatı, Türk Telekom, Tüpraş, Petkim, Erdemir ve TEKEL gibi dev kuruluşlardan elde edilen gelirleri bile aşmıştır. Bu veriler, özelleştirmelerin boşuna yapıldığını göstermektedir.

TBMM’ye sunulan 2025 yılı bütçe yasa teklifinin raporlarında yer alan verilere göre, bugüne kadar 277 kuruluş hisse satışı veya varlık satışı/devri yoluyla özelleştirilmiştir. Özelleştirmeler sonucunda 150 milyar 900 milyon TL gelir elde edilmiştir. Bu gelirin döviz karşılığı 71,1 milyar dolar olarak hesaplanmıştır.

Para Saçıldı

Bu özelleştirmeler sırasında işten çıkarılan işçilere iş kaybı tazminatı ödenmiş ve kurumları özelleştirmeye hazırlamak için büyük paralar harcanmıştır. Sonuçta, kamu mallarının satışından elde edilen kaynağın 20,4 milyar doları özelleştirme sürecinde ortadan kaybolmuştur. Bu tutar, bugünün parasıyla 693,6 milyar liralık devasa bir meblağa karşılık gelmektedir. Özelleştirme harcamaları düşüldükten sonra geriye yalnızca 119,2 milyar TL, döviz karşılığı 50,7 milyar dolar kalmıştır.

Bütçe belgelerinde, özelleştirmeler sayesinde toplum refahının arttığı iddia edilmiştir.

Kuruluşların Parası Buhar Oldu

Özelleştirmelere yalnızca bir kaynak olarak bakılıp elimizdeki her şeyi satmaya çalışmanın bedeli ağır olmuştur. Et, süt, şeker, tütün ve tekstil fabrikaları gibi birçok ilin ve bölgenin ekonomisini ayakta tutan fabrikaların satışa çıkarılması, bu bölgelerde işsizliğe ve buna bağlı olarak göçlere yol açmıştır.

Örneğin, büyük itirazlara rağmen yok pahasına satılan 13 şeker fabrikasından devletin kasasına sadece o dönemin parasıyla 4 milyar 851 milyon TL girmiştir. Bu tutar, 693 milyar liralık özelleştirme masrafının yanında çok az kalmaktadır.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.