DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
25°C
Bursa
25°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
29°C
Pazartesi Çok Bulutlu
30°C
Salı Hafif Yağmurlu
29°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
29°C
Advert
Advert

Ölümcül hata bir can daha aldı

Ölümcül hata bir can daha aldı
Advert
19.06.2024 12:29
5
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden Hayatını Kaybeden M.G. Akdağmadeni’nde Toprağa Verildi

Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde ikamet eden 41 yaşındaki M.G., 14 Haziran’da ateş ve bulantı şikayetiyle Akdağmadeni Devlet Hastanesi’ne başvurdu. İlk müdahalenin ardından önce Sorgun Devlet Hastanesi’ne ardından Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne sevk edildi. Tedaviye rağmen kurtarılamayan M.G.’nin cenazesinin bugün ilçede defnedileceği öğrenildi.

M.G.’nin, 12 Haziran’da vücuduna yapışan keneyi kendisinin çıkardığı belirtildi. Akdağmadeni Devlet Hastanesi’nde yapılan ilk müdahalenin ardından M.G., Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle yoğun bakım ünitesine kaldırıldı. Yapılan tüm müdahalelere rağmen M.G.’yi hayata döndürmek mümkün olmadı.

KKKA, kene ısırmasıyla bulaşan ciddi ve potansiyel olarak ölümcül bir viral enfeksiyondur. Virüs, kenenin salyasında bulunur ve insan vücuduna girdiğinde ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, bulantı ve kusma gibi belirtilere neden olur. Tedavi edilmezse KKKA, iç kanama, organ yetmezliği ve ölüme yol açabilir.

M.G.’nin ölümünün ardından Akdağmadeni İlçe Sağlık Müdürlüğü, vatandaşları kene ısırmalarına karşı uyardı. Vatandaşların kırsal alanlarda veya yüksek otlu alanlarda faaliyet gösterirken uzun pantolonlar ve uzun kollu giysiler giymeleri, açıkta kalan cilt bölgelerine böcek kovucu sürmeleri ve düzenli olarak vücutlarını kene açısından kontrol etmeleri önerildi.

Çevresel faktörlerin yanı sıra, KKKA’nın yayılmasında kene popülasyonunun büyüklüğü de etkilidir. Bu nedenle, kenelerin üreme alanlarını ortadan kaldırmak için düzenli olarak ot biçme, yabani otları temizleme ve kenelerin barınmasına elverişli ortamları ortadan kaldırma gibi önlemler alınması önemlidir.

KKKA’dan korunmak için aşı da mevcuttur. Aşı, yüksek risk altında olan kişilere, örneğin kırsal alanlarda çalışan çiftçilere ve ormancılara önerilir. Aşı, virüse karşı tam koruma sağlamasa da hastalığın şiddetini azaltmaya ve ölüm riskini düşürmeye yardımcı olabilir.

Vatandaşların, KKKA’nın belirtilerini bilmeleri ve kene ısırmasına maruz kalmaları durumunda derhal tıbbi yardım almaları çok önemlidir. Erken tanı ve tedavi, hastalığın olumsuz sonuçlarını en aza indirmeye yardımcı olabilir.

Advert
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.