enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1797
EURO
38,2293
ALTIN
2.937,18
BIST
9.829,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
29°C
Bursa
29°C
Açık
Cuma Çok Bulutlu
29°C
Cumartesi Açık
29°C
Pazar Yağmurlu
22°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C

OECD, küresel ekonomi ve Türkiye için büyüme tahmini açıkladı

OECD, küresel ekonomi ve Türkiye için büyüme tahmini açıkladı
REKLAM ALANI
25.09.2024 13:02
7
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) Ekonomik Görünüm Raporu

OECD, “Köşeyi Dönmek” başlıklı Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayınladı. Rapora göre, küresel üretim artışı dayanıklı kalırken, enflasyon düşmeye devam ediyor. ABD, Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Birleşik Krallık gibi G20 ülkelerinde güçlü büyüme gözlemlenirken, Almanya gibi bazı ekonomiler daha yavaş büyüme gösterdi.

Hizmet Sektöründe Aktivite Güçlü, Ancak Satın Alma Gücü Geri Kazanılmadı

Özellikle hizmet sektöründe ekonomik faaliyet canlı kaldı. Reel ücretlerdeki artış, hane halkı gelirlerini ve harcamalarını desteklemesine rağmen, birçok ülkede satın alma gücü henüz pandemi öncesi seviyelere tam olarak dönmedi.

Küresel Ticarette Hızlı Toparlanma, Ancak Nakliye Maliyetleri Yüksek

Küresel ticarette beklenenden hızlı bir toparlanma yaşanırken, nakliye maliyetleri yüksek seyretmeye devam ediyor ve ihracat siparişleri ılımlı bir seyir izliyor.

Enflasyonda Düşüş Süreci Devam Ediyor

Mal fiyatlarında düşüşe rağmen, birçok ülkede hizmet sektöründe maliyet ve fiyat baskıları devam ediyor. Bununla birlikte, küresel dezenflasyon sürecinin devam etmesi, reel gelirlerdeki iyileşme ve birçok ekonomide daha az kısıtlayıcı para politikaları, bu yıl küresel ekonominin %3,2 büyümesini destekleyecektir.

ABD ve Avro Bölgesi’nde Ekonomik Büyüme Tahminleri Değiştirilmedi

OECD, 2025 yılına kadar küresel ekonomik büyüme tahmininde değişikliğe gitmedi ve %3,2 olarak sabit bıraktı. ABD ekonomisinin bu yıl %2,6 büyümesi beklenirken, 2025 yılındaki büyüme tahmini %0,2 düşürülerek %1,6’ya getirildi. Avro Bölgesi’nde ise bu yılki büyüme tahmini %0,7 olarak korunurken, 2025 tahmini %0,2 düşürülerek %1,3 olarak belirlendi. Çin ekonomisinin bu yıl ve 2025 yılında sırasıyla %4,9 ve %4,5 büyümesi bekleniyor.

Jeopolitik ve Ticaret Gerilimleri Yatırımlara zarar Verebilir

Raporda, küresel ekonomi için önemli risklerin devam ettiği uyarısı yapıldı. Süregelen jeopolitik ve ticaret gerilimlerinin yatırımlara zarar verebileceği ve ithalat fiyatlarını artırabileceği belirtilirken, işgücü piyasalarının soğumasıyla ekonomik büyümenin beklenenden daha hızlı yavaşlayabileceği ve dezenflasyon yolundan olası sapmaların finansal piyasalarda bozulmalara neden olabileceği vurgulandı.

Türkiye Ekonomisinde %3,2 Büyüme Bekleniyor

OECD, Türkiye ekonomisindeki bu yıla ilişkin büyüme tahminini %0,2 düşürerek %3,2 olarak belirledi. 2025 yılındaki büyüme tahmini de %0,1 düşürülerek %3,1’e indirildi. Türkiye’de enflasyonun bu yıl sonu ve 2025 yılında düşmesi beklenmesine rağmen, çift haneli rakamlarda kalmaya devam edeceği tahmin edildi. Bu nedenle OECD, Türkiye’de enflasyonun hedefe doğru net bir şekilde ilerlemesini sağlamak için sıkı parasal duruşun 2025’e kadar sürdürülmesini önerdi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.