enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3131
EURO
37,4879
ALTIN
3.025,67
BIST
8.618,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
15°C
Bursa
15°C
Açık
Çarşamba Parçalı Bulutlu
17°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Advert

Neden asla yanmış tost yememelisiniz?

Neden asla yanmış tost yememelisiniz?
05.11.2024 17:04
3
A+
A-

Yanık ekmekte bulunan akrilamid isimli kimyasal, uzun süreli tüketildiğinde sinir sistemine zarar vererek kanser riskini artırıyor.

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), akrilamidi “olası insan kanserojeni” olarak sınıflandırdı.

Ekmek ve sebzeler gibi yanık yiyecekler, akrilamid içeriyor. Akrilamid, doğal olarak yiyeceklerde bulunmaz; nişastalı yiyecekler 120°C’nin üzerindeki sıcaklıklarda pişirildiğinde oluşur.

Bu kimyasal, yiyeceğin doğal şekeriyle asparagin isimli bir amino asidin tepkimeye girmesiyle meydana gelir. Kaynatma veya buharda pişirme gibi düşük sıcaklıklı pişirme yöntemleri ise akrilamid üretmez ve bu yüzden daha sağlıklıdır.

Bir dilim tostta 4,8 mikrogram akrilamid bulunur

Telegraph’ın haberine göre Profesör Jones, “Yanık yiyeceklerden alınan akrilamid miktarının kansere sebep olacak kadar yüksek olduğuna dair bir kanıt yok,” diyor. Ortalama bir dilim tosta yaklaşık 4,8 mikrogram akrilamid bulunurken, yanık bir dilim tosta bunun iki katı (9,6 mikrogram) akrilamid bulunduğunu söylüyor.

Araştırmalar, insanların vücut ağırlığının kilogramı başına günde 2,6 mikrograma kadar akrilamid alımının güvenli olduğunu gösteriyor.

Profesör Jones, kızarmış ekmeğin yanmasının veya sebzelerin kararana kadar pişirilmesinin sadece kötü bir tat vermediğini, aynı zamanda vitaminler ve diğer faydalı moleküllerin de bozulmasına yol açtığını açıklıyor.

Yapılan çalışmalar, yüksek dozda akrilamid alımının beyin sağlığını bozabileceğini, erkeklerde üreme sorunlarına ve yeni doğan bebeklerde düşük doğum ağırlığına sebep olabileceğini ortaya koyuyor.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.