Yanık ekmekte bulunan akrilamid isimli kimyasal, uzun süreli tüketildiğinde sinir sistemine zarar vererek kanser riskini artırıyor.
Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), akrilamidi “olası insan kanserojeni” olarak sınıflandırdı.
Ekmek ve sebzeler gibi yanık yiyecekler, akrilamid içeriyor. Akrilamid, doğal olarak yiyeceklerde bulunmaz; nişastalı yiyecekler 120°C’nin üzerindeki sıcaklıklarda pişirildiğinde oluşur.
Bu kimyasal, yiyeceğin doğal şekeriyle asparagin isimli bir amino asidin tepkimeye girmesiyle meydana gelir. Kaynatma veya buharda pişirme gibi düşük sıcaklıklı pişirme yöntemleri ise akrilamid üretmez ve bu yüzden daha sağlıklıdır.
Telegraph’ın haberine göre Profesör Jones, “Yanık yiyeceklerden alınan akrilamid miktarının kansere sebep olacak kadar yüksek olduğuna dair bir kanıt yok,” diyor. Ortalama bir dilim tosta yaklaşık 4,8 mikrogram akrilamid bulunurken, yanık bir dilim tosta bunun iki katı (9,6 mikrogram) akrilamid bulunduğunu söylüyor.
Araştırmalar, insanların vücut ağırlığının kilogramı başına günde 2,6 mikrograma kadar akrilamid alımının güvenli olduğunu gösteriyor.
Profesör Jones, kızarmış ekmeğin yanmasının veya sebzelerin kararana kadar pişirilmesinin sadece kötü bir tat vermediğini, aynı zamanda vitaminler ve diğer faydalı moleküllerin de bozulmasına yol açtığını açıklıyor.
Yapılan çalışmalar, yüksek dozda akrilamid alımının beyin sağlığını bozabileceğini, erkeklerde üreme sorunlarına ve yeni doğan bebeklerde düşük doğum ağırlığına sebep olabileceğini ortaya koyuyor.