Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi’nin Müstakil Düşünceler Konferansı kapsamında düzenlediği toplantıların son konuğu İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Mustafa Özel oldu.
MÜSİAD Dernek Merkezi’nde gerçekleşen konferansa MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri, MÜSİAD Bursa Şubesi geçmiş dönem başkanları ve çok sayıda MÜSİAD üyesi katıldı.
Toplantıda bir selamlama konuşması yapan MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Eryağan, Dr. Mustafa Özel’i ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ve toplantının bilgilendirici olmasını dilediklerini söyledi.
“Kim ne kadar emek verirse onun karşılığını alıyor”
‘Şirketler neden yükselir, niçin düşerler’ konulu sunumuyla MÜSİAD Bursa Şubesi üyeleriyle bir araya gelen İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Mustafa Özel ise, “Dünya tarihine baktığınızda, gücün hiçbir zaman, hiçbir yerde sabit kalmadığını görürsünüz. Kim layık olursa, kim ne kadar çok emek verirse onun karşılığını alıyor. Son 500 yılda, dünyadaki egemen ekonomik sistem kapitalizm oldu. Bu sistemin taşıyıcı gücü ise şirketlerdir. Günümüzde dünyada 100 milyon civarı şirket faaliyet göstermekte, ülkemizde ise bu rakam 1,5 milyonu buluyor. Fakat bakıldığında 200 yılı aşmış şirket sayısı 40’ı geçmiyor, ülkemizde ise sadece bir tane şirket bu konumda” dedi.
“Bütün organizasyonlar 4 kriz istasyonundan geçer”
Bütün organizasyonların önderlik, özerlik, kontrol ve yenileşme istasyonlarından geçtiğini ve bunları kriz istasyonları olarak nitelediğini söyleyen Özel, “Bir organizasyonun ortaya çıkması için önce önder ve önderliğin ortaya çıkması lazım. Önderliğin ortaya çıkması için olmazsa olmaz şart ise farklı bakabilmektir. Organizasyon bir ferdin zihninden çıkar fakat büyüdükçe tek bir kişiye bağlı olmayı bırakır. Bu aşamada farklı bakan bireyden, farklı bakan topluluğu geçiş yapmak gerekiyor. Bir diğer önemli husus ise, stratejik bakıştır. Firmalar plan yaparken, rakiplerinin hesaplarını da göz önünde bulundurmalıdır. Yani, lideri farklı bakabilen, bu farklı bakışı organizasyonun karakteri haline getiren ve rakiplerinin durumuna göre plan yapabilen organizasyonlarda önderlik anlayışı vardır” dedi.
“Ehil kişileri yetkilendirip, hesap sormalısınız”
Her kriz istasyonu geçildiğinde büyüme ve yeni istasyona geçiş başarısının elde edildiğini ifade eden Özel, şirketlerin ikinci istasyona vardığında özerklik kriziyle karşı karşıya kalacağını söyledi. Özel, “Organizasyonlar büyüdükçe, sisteme dışarıdan insanlar akar. Bu yükseliş 15 – 20 yıl sürebilir. Bu süreçte iyi yönetilecek sistemler oluşturulması gerekiyor. Bu durum olmazsa özerklik krizi yaşanır. Bunun için ise ehli olan kişilere yetki verip, onlardan hesap soracaksınız” diye konuştu.
“Kontrolü sağlamalı, değişime uyum sağlamalısınız”
Kontrol ve yenileşme krizleri hakkında da konuşan Özel, “Yetkilendirdiklerimiz sonuç olarak insan ve belli bir süreden sonra kontrolden çıkma durumları oluyor. Bunun için ise güçlü bir kontrol mekanizması lazım. Bu da bürokrasidir. Kontrol krizini de aştığınızda yenileşme kriziyle karşı karşıya kalırsınız. Bu süreçte ise uyum organizasyonların şartlara uyum sağlama durumu ortaya çıkıyor. Krizlerde her zaman güçlüler ayakta kalmaz, önemli olan o şartlara uyum sağlayabilmektir. Uyum sağlayan şirketler ancak uzun süre yaşamlarını sürdürebilir” ifadelerini kullandı.
MÜSİAD Bursa Şubesi üyelerinin sorularını da cevaplayan konuğu İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Mustafa Özel’e, günün anısı olarak plaketi MÜSİAD Bursa Şubesi Başkan Yardımcısı Murat Eryağan takdim etti.