enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9924
EURO
37,8627
ALTIN
2.822,34
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
27°C
Bursa
27°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Çok Bulutlu
24°C

Mülteci krizine bütün dünya seferber oldu, Avrupa hariç

Mülteci krizine bütün dünya seferber oldu, Avrupa hariç
REKLAM ALANI
20.06.2024 14:12
5
A+
A-
Okuma Süresi: 2 dakika

Mülteci Krizi: Artan Sayılar, Uluslararası Kayıtsızlık ve Avrupa’nın İnsanlık Dışı Tutumu

Dünya genelindeki mülteci sayıları rekor seviyelere ulaşırken, müreffeh ülkelerin mültecilere gösterdiği ilgisizlik, krizi daha da şiddetlendiriyor. Mültecilerin güvenli bir sığınak bulma arzusuyla tehlikeli yolculuklara çıkmalarına yol açan istikrarsızlıklar ve çatışmalar, sorunun yalnızca bir kısmını oluştururken, diğer kısmı ise uluslararası aktörlerin duyarsızlığı.

Artmakta Olan Mülteci Krizi

Birleşmiş Milletler, 2023’ün sonunda dünya çapında 117,3 milyon kişinin zorla yerinden edildiğini bildirdi. Bu sayının 2024’ün ortalarında 120 milyonu aşması bekleniyor. Son yıllarda artan çatışmalar, insan hakları ihlalleri ve iç düzensizlikler, mülteci nüfusunun benzeri görülmemiş bir şekilde büyümesine neden oluyor.

Dikkat Çeken Konflikt Bölgeleri

Gazze’de, BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) göre, nüfusun %75’i olan 1,7 milyon insan yerinden edildi. Sudan, 7,1 milyondan fazla kişinin ülke içinde yerinden edildiği ve 1,9 milyon kişinin komşu ülkelere sığındığı en büyük mülteci krizlerinden birini yaşıyor. Suriye, 13,8 milyon kişinin zorla yerinden edilmesiyle dünyanın en büyük mülteci krizi olmaya devam ediyor. Myanmar’da 1,2 milyondan fazla kişi çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı. Demokratik Kongo Cumhuriyeti, 5,6 milyon yerinden edilmiş kişinin yanı sıra 529.000’den fazla mülteciye ev sahipliği yapıyor.

Avrupa’nın İnsanlık Dışı Tutumu

Mülteci sayısındaki artış, Avrupa ülkelerinin duyarsızlığıyla daha da kötüleşiyor. 2015-2016 göç krizinden bu yana AB, mültecilerin güvenlik ve refah arayışlarını engellemeye çalışıyor. AB sınırlarında yaşanan geri itmeler, ölümcül deniz kazaları ve insan hakları ihlalleri, dünyanın dört bir yanından gelen eleştirilere maruz kaldı.

Tartışmalı Göç ve İltica Anlaşması

AB’nin son Göç ve İltica Anlaşması, insan hakları kuruluşları tarafından eleştirildi. Kuruluşlar, yeni kuralların mülteci hukuku ihlallerine yol açabileceğinden ve AB’nin mülteci sorumluluklarından kaçmasına olanak sağlayacağından endişe duyuyor. Yeni kurallar, dış sınır kontrollerini sıkılaştırıyor ve mültecilerin aylarca kabul merkezlerinde tutulmasına olanak tanıyor.

Özet

Mülteci krizi, artan çatışmalar ve istikrarsızlıklarla beslenirken, uluslararası toplumun duyarsızlığı sorunu daha da şiddetlendiriyor. Avrupa ülkeleri, AB’nin son Göç ve İltica Anlaşması gibi insanlık dışı politikalarla mültecilerin güvenli bir sığınak bulmasını engelliyor. Bu krizin çözümü, daha empatik bir yaklaşım, çatışmaların önlenmesi için diplomatik girişimler ve mültecilerin temel insan haklarına saygı duyulmasını içeriyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.