EKONOMİ – Marmaris Karacasöğüt’te inşaat çalışmalarına başladı Marmaris’in Karaca Mahallesinde Söğüt mevkiindeki, MUÇEV Turizm Ticaret Limited Şirketi’nin ‘Yat Yanaşma Yeri Kapasite Artırımı’ projesine 9 Eylül 2020’de Muğla Valiliği tarafından ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verilmişti.
Marmaris Belediyesi de projeye verilen 9 Eylül 2020 tarihli ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının iptali ile yürütmenin durdurulması talepli dava açmıştı. Muğla 3. İdare Mahkemesi, ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını iptal etmişti. Danıştay 6. Dairesi Temmuz 2022’de Muğla 3. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı onaylamıştı.
Danıştay’ın kararının ardından MUÇEV yeniden ÇED süreci başlattı. Projeye 29 Mayıs 2023’te Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından ‘ÇED Olumlu’ kararı verilmişti.
ÇED süreci içerisinde proje yatırımcısı unvan değişikliğine giderek yatırımcı adı MUÇEV Turizm Tic. A.Ş, “Yat Yanaşma Yeri Kapasite Artırımı” olan proje adı da “Yat Limanı, Yat ve Tekne Bağlama İskelesi Kapasite Arttırımı” olarak değiştirilmişti.
Temmuz 2023’te ise Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin tespiti sonucunda Karacasöğüt Koyu’nda belgelenen arkeolojik eserler, Muğla Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından tescillenmiş ve koy, 1. derece arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmişti.
Marmaris Kent Konseyince, MUÇEV’in inşaata başlamak için koya 3 tırla şahmerdan ve beton tonozlar getirdiğini ve 28.8.2023 tarihinde Marmaris Belediyesi’nin ruhsat verdiği öne sürüldü.
Konseyden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Karacasöğüt Koyu’nun bir bölümü 1. derece arkeolojik sit alanı ilan edilmiş olmasına rağmen MUÇEV inşaata başlamak istiyor. Koya 3 tırla şahmerdan ve beton tonozlar getirdi. Karacasöğüt yaşayanları ve Marmaris Kent Konseyi üyeleri olarak durdurmaya çalışıyoruz. Jandarma ve Sahil Güvenlik burada. Ancak ‘Gidin dava açın’ üslubundalar. Sahil Güvenlik açıkça korumayla görevlendirilmiş olmasına rağmen herhangi bir işlem yapmıyor.
MUÇEV taşeronu bizlere karşı son derece sert bir tutum içerisinde. 28 Ağustos 2023 tarihinde Marmaris Belediyesi’nin verdiği ruhsatı göstererek, ‘Benim ruhsatım var. Arkeolojik alanı dikkate alan yeni bir proje çizdirerek bu ruhsatı aldıklarını’ ifade ediyor.
Konsey üyeleri, Mahkeme süreci devam eden, geçmişte davacısı olduğu bir projeye CHP’li Marmaris Belediyesinin ruhsat vermiş olmasının canlarını acıttığına işaret ederek, “Ancak mevzuatlara göre proje değişikliğine gitmek, verilmiş ÇED olumlu kararını geçersiz hale getirir ve yeni projeye yeni ÇED süreci işletmek gerekir. Bildiğiniz gibi MUÇEV Marina büyütme projesi için ÇED olumlu kararı verilmiş ve bu kararın iptali için dava açmıştık. Dava devam ederken koy içerisinde yer alan tarihi eserler nedeniyle Anıtlar Kurulu proje alanının bir bölümünü de kapsayacak şekilde koyu 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil etti. İlan edilen alanda inşai faaliyet yapılamayacağını bildirmişti.”
Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 15 Haziran 2023’te aldığı, “Bölgede kuruldan izin alınmadan her hangi bir inşai uygulama ve fiili uygulamaya gidilmemesi” kararına rağmen inşaat çalışmalarına başlanmış.
Kurul kararında bölgenin Özel Çevre Koruma Bölgesi ve birinci derece arkeolojik SİT alanı olmasına atıfta bulunarak, yapılacak inşaat çalışmalarını izne bağlamıştı.
Kaynak: Patronlar Dünyası