Türkiye, 2024 yılına çok yüksek oranlı zamlarla uyanacak. Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), çeşitli harçlar, araç muayene ücreti, Gelir Vergisi tarife dilimleri ve idari cezalar, yeniden değerleme oranında yüzde …
Türkiye, 2024 yılına çok yüksek oranlı zamlarla uyanacak. Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), çeşitli harçlar, araç muayene ücreti, Gelir Vergisi tarife dilimleri ve idari cezalar, yeniden değerleme oranında yüzde 58,46 artacak.
Bu yıl rekor üstüne rekor kıran akaryakıt da otomatik zamdan payını alacak. 2024 yılının başında benzin, motorin ve LPG’den alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), 2023 yılının ikinci yarısında gerçekleşecek Üretici Enflasyonu (ÜFE) oranında artacak. Sektör, otomatik zammın etkisiyle akaryakıt fiyatlarının litrede, 1 Ocak’tan geçerli 2-2.5 TL düzeyinde artacağını hesaplıyor.
ERDOĞAN’IN YETKİSİ
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Vergi Usul Kanunu uyarınca vergi ve harçlarda yeniden değerleme oranını yüzde 50’ye kadar azaltma ve yüzde 50’ye kadar artırma yetkisi bulunuyor. Cumhurbaşkanı’nın, Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni, artırma yetkisi yüzde 50, indirme yetkisi yüzde 80…
Cumhurbaşkanı’nın, idari para cezalarında yetkisi bulunmuyor. Yeniden değerleme oranları, para cezalarında değiştirilemiyor.
Erdoğan, bu yetkisini çok az kullanıyor. Yeniden değerleme oranı, her yıl söz konusu vergi, harç ve cezalara artış olarak yansıtılıyor.
Erdoğan, yeniden değerleme oranına ilişkin bu yetkisini, en son Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde kullandı. 2023 için uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 122,9 olarak belirlendi. 20 Aralık 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile MTV’de artış oranı, yüzde 61,5’e çekildi.
GÖZLER ERDOĞAN’DA…
Yeni yılda araç muayene ücretleri de yüzde 58,46 oranında artacak. Vatandaş, bir otomobil için muayene ücreti olarak halen bin 149,50 TL ödüyor. Bu tutar, bin 821,66 TL’ye yükselecek.
Milyonlarca araç sahibi, Erdoğan’ın araç muayene ücretlerinde “indirim” yetkisini kullanıp kullanmayacağını merak ediyor.
Ankara’da, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı kulislerinde bu konuda neler koşuluyor?
Türkiye’de, araç muayene hizmetini, üç ortaklı TÜVTÜRK yürütüyor. Bu ortaklar sırasıyla Doğuş Grubu, TÜV SÜD ve Bridgepoint.
Cumhurbaşkanının, 5 yılda bir araç muayene ücretlerini belli bir oranda indirme ya da artırma yetkisi bulunuyor. Erdoğan, bugüne dek bu yetkisini araç muayene ücretlerinde kullanmadı.
Erdoğan, 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlere büyük önem veriyor. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere büyükşehirleri bir kez daha kaybetmek istemiyor. Erdoğan’ın, yerel seçimleri de göz önünde bulundurarak bazı vergi ve harçlarda indirim yapması bekleniyor.
Ulaştırma Bakanlığı kulislerine göre araç muayene ücretlerinde indirim yetkisini kullanması düşük olasılık olarak görülüyor. Ancak, yerel seçim hesapları, sürpriz adımları gündeme getirebilir. Erdoğan, indirim yetkisini, araç muayene ücretlerinde ilk kez kullanabilir. Bu da “seçimin başarısı” olarak tarihe geçer.