enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
6°C
Pazar Çok Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Milyonlar açlığa mahkum edilecek edılecek

Milyonlar açlığa mahkum edilecek  edılecek
11.11.2024 06:52
13
A+
A-

H1: Merkez Bankası, İşçileri Açlığa Mahkum Etmeyi Hedefliyor

P1: Yıllardır enflasyon hedefini aşan Merkez Bankası (TCMB), gelecek yıl asgari ücrete “beklenen” enflasyona göre zam yapılmasını talep ediyor. Ancak ekonomistler, TCMB’nin yüzde 21 olarak belirlediği 2025 enflasyonuna göre zam yapılmasının milyonları açlığa mahkum edeceğini uyarıyor.

P2: TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, “Ücret artışlarında ileriye dönük endekslemeye geçmek için doğru zaman” açıklamasında bulundu. Bu açıklama, Uluslararası Para Fonu ve bankaların bu yıl asgari ücrete hedeflenen enflasyona göre zam yapılmasını tavsiye etmesinin ardından geldi.

H2: “Olmaz Böyle İş”

P3: 2024 enflasyonunun yüzde 45 civarında olması beklenirken, piyasa yeni yılda asgari ücrete yüzde 25-30, memur ve emekli maaşlarına yüzde 15-20 zam öngörüyor. Ekonomist Güldem Atabay, “TCMB’nin yüzde 21 enflasyon hedefini destekleyecek hiçbir neden yok” diyerek, “İnsanları 2025’e ve 2024’ün Nisan’ından itibaren açlık sınırının altına mahkum etmek demek” dedi.

P4: Atabay, enflasyonun 2025 sonunda yüzde 21 değil yüzde 33-35 olacağını tahmin ediyor. Güven vermeyen Merkez Bankası’nın beklenen enflasyona göre zam talebinin “boşuna uğraş” olduğunu da sözlerine ekledi.

H3: “Enflasyonun Nedeni Kamu Harcamaları”

P5: Kadir Has Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erinç Yeldan da önerilen zam oranlarını eleştirdi. Asgari ücretlilerin kayıplarının telafi edilmesini ve refah payı verilmesini talep etti. Enflasyon beklentilerinin yüksek olmasının temel nedenlerinden birinin kamu harcamaları olduğunu söyleyen Yeldan, “Yurtdışı seyahatler, kontrolsüz maliyetler ve yap-işlet-devret modeli gibi israf kaynakları, beklentilerin artmasına neden oluyor” dedi.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.