enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1471
EURO
38,2271
ALTIN
2.914,88
BIST
10.045,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
28°C
Bursa
28°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Çok Bulutlu
28°C
Perşembe Açık
29°C
Cuma Açık
30°C
Cumartesi Açık
29°C

Mesleğini yaşatmak için Türkiye’yi gezip kalay yapıyor

Mesleğini yaşatmak için Türkiye’yi gezip kalay yapıyor
REKLAM ALANI
02.08.2020 01:07
503
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

Mesleğini yaşatmak için Türkiye’yi gezip kalay yapıyor. Bursa’da dedesinden öğrendiği kalaycılık mesleğini sürdürebilmek için şehir şehir dolaşan 32 yaşındaki Ercan Akgüz, bakır kaplara yeniden hayat veriyor.

Mesleğini yaşatmak için Türkiye’yi gezip kalay yapıyor. Türkiye’nin yok olmaya yüz tutmuş meslekleri arasında yer alan kalaycılığı dedesinden öğrenen 32 yaşındaki usta, yurdu şehir şehir dolaşarak aile geleneğini yaşatıyor. Bursa’da yaşayan, yaz aylarında ailesiyle, kışın ise tek başına ülkeyi karış karış gezen mesleğin son ustaları arasındaki Ercan Akgüz, yaptığı kalaylarla bakır kaplara yeniden hayat veriyor. Bu yıl çıktığı rota kapsamında Çanakkale’nin Biga ilçesine ulaşan genç usta, aracında taşıdığı tezgahını kurup toz nişadır (amonyum klorür) yardımıyla kendisine getirilen bakırları kalaylayıp yenileyerek yıllarca kullanılmasını sağlıyor. Ercan Akgüz, AA muhabirine, mesleği dedesinden öğrendiğini, babasının da iyi bir kalay ustası olduğunu anlattı. Her yıl Biga’ya mutlaka uğradığını, burada eski müşterileri olduğunu ifade eden Akgüz, yaz aylarında ailesiyle birlikte kış aylarında ise tek başına onlarca kenti dolaştığını dile getirdi. Akgüz, çocukluğundan bu yana kalayla iç içe olduğunu vurgulayarak, “Biga’ya mutlaka her yıl ailemle birlikte gelerek şehir merkezinde iki gün kalırım. Çocukluğumdan bu yana babamla geldiğim yerlere şimdi ailemle gelerek vatandaşın ayağına hizmeti götürerek ekmek paramı kazanıyorum. En iyisi mesleğimizi yapmak. Biz de mesleği bırakırsak kalaycılık yok olacak.” diye konuştu.

“Bayram öncesi talep arttı”

Kurban Bayramı için çok sayıda bakır kabı kalayladığını anlatan Akgüz, şöyle konuştu: “Kalaylı bakırların bayramda kavurma yapmak için tercih ediliyor. Son günlerde işimize yani kalaylı kaplara talep arttı. Bu kaplarda yapılan yemekler, etler daha lezzetli olur. Tabii şu anda mesleği genelde yapanlar yaşı ilerlemiş kişiler. Çok az kişi kaldık. Benim gibi gençler yapmak istemiyorlar. Belki ben bu yaştaki tek kişiyim. Mesleğin içinde büyüdüm, ekmeğimi kalaycılıktan kazanıyorum.” Akgüz, kalaycılığın göründüğü kadar kolay olmadığını aktararak, “Devamlı kullanılan bir bakır kabın zehirlemeye yol açmaması için en azından yılda bir defa kalaylanması gerekiyor.” ifadesini kullandı.
REKLAM ALANI
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.