Çalışma Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi’nin paylaştığı veriler, 2023-2024 eğitim döneminde Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) kapsamında çalışırken hayatlarını kaybeden çocuk işçilerin sayısının 9 olduğunu ortaya koydu. Meclis, bu çocukların staj ve çıraklık adı altında istihdam edildiklerini belirtti.
Bu kayıplar, MESEM’in 14-17 yaş arasındaki çocukların ağır iş koşullarında çalıştırılmasının önünü açtığı tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.
MESEM’e Devlet Desteği
AKP ve MHP’nin MESEM iş cinayetlerinin araştırılması önerisi reddedildi. Ancak devlet, MESEM’e teşvik sağlamaya devam ediyor. 2016 yılında yürürlüğe giren bir kanunla çıraklık eğitimi zorunlu hale getirildi ve MESEM’ler Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlandı. Kanuna göre, ilköğretim mezunu ve 14 yaşını doldurmuş kişiler uygun şartlar altında çıraklık sözleşmesi yapabiliyor. Çırakların aldığı ücretler asgari ücretin yüzde 30’u düzeyinde olup bu ücretin bir kısmı İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanıyor.
9 Çocuğun Ölümüne Neden Olan MESEM
İşsizlik Sigortası Fonu’nun paylaştığı veriler, Türkiye’nin çeşitli illerinde eğitim hayatı devam ederken çalıştırılan ve iş cinayetlerinde hayatını kaybeden 9 çocuk işçinin bilgilerini içeriyor: